VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Birkák

2016-02-24

A birkagyapjú termelése véres üzlet

A gyapjú egyre népszerűbb, Ausztráliában, Új Zélandon és Dél-Amerikában mind több és több birkafarm üzemel. Azonban a birkatartás sem kivétel, a többi gazdasági állathoz hasonlóan sorsuk sok, nagyon sok szenvedést tartogat. 


Ön tudja, mi az a "mulesing"?

Nem? Akkor eddig jó volt Önnek. 

A mulesing során a birka farka körül érzéstelenítés nélkül kivágnak egy darab húst. Az ott kinövő bőr nem növeszt gyapjút, amibe beleragadna a birka széklete, ami pedig a legyeket és egyéb kártevőket vonzaná oda. Bár ez a gyakorlat csak Ausztráliában elterjedt, am mivel ez az ország a legnagyobb gyapjútermelő, könnyen lehet, hogy a magyar polcokon is találunk így készült gyapjútermékeket. 

 

Ausztráliából évente állatok millióit szállítják élve hajókon a Közel-Keletre, ami egy egészen rendkívül kegyetlen hetet jelent az állatoknak, sokan halnak bele a szomjúságba vagy a helyhiányba, ami egy belekalkulált veszteség a “tulajdonosok számára”. Még így is jobban megéri víz nélkül, összezsúfolva utaztatni őket. 


A Négy Mancs birkák millióinak akarja csökkenteni a szenvedését
© iStock | John Carnemolla

Amit a Négy Mancs tesz a birkákért

Szervezetünk tagja a “Felelős Gyapjústandard” munkacsoportnak, amely a gyapjukért tartott birkák életét akarja hosszú távon jobbá tenni. Egy ugyanis biztos: a vásárlók és az ipar nem fog belátható időn belül lemondani a gyapjú használatáról. Az állati termékeket használó márkákat azonban rá lehet szorítani arra, hogy vállaljanak felelősséget az általuk használt állatok szenvedéseinek csökkentéséért, és ehhez a tapasztalatok szerint egy jól átgondolt, nemzetközi állatjóléti minimumot biztosító standard megfelelő eszköz. A Négy Mancs azért dolgozik, hogy az állatok életkörülményei a lehető legkevesebb szenvedést engedjék meg nekik, hogy a természetes igényeikhez a lehető legközelebbi életet élhessék. 


Amit Ön tehet

Az állatok számára az a legjobb, ha egyáltalán nem vásárolunk állati termékeket. Amennyiben mégis ragaszkodik a gapjyúhoz, ellenőrízni kell a cégek weboldalát a minimális vállalt állatjóléti standaredek felől - és a következő dolgunk bízni abban, hogy a valóságban is betartatják azt, amit igérnek. Amennyiben nincs ilyen, írjunk nekik, hiszen a cégek a vásárlók véleményére adnak, így valóban módunk van tenni egy kicsit a fejlődésért. 


print