VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Ön is segíthet

2012-11-16

  • Legyen körültekintő, ha Franciaországból, Spanyolországból, Magyarországról vagy Bulgáriából származó kacsa vagy libahúst vásárol, mivel ezek az állatok gyakran kényszertömés áldozatai. 
  • Ne vásároljon olyan libát vagy kacsát, amelynek kivették a gyomrát, vagy a máját! Valószínűleg ezekben az esetekben a hízott májat külön, magas áron akarják értékesíteni. 
  • Ellenőrizze az EEC számokat a termékeken! A számok megmutatják, hogy a termék olyan országból származik-e, ahol még engedett a kényszertömés.
  • Figyeljen oda a vásárláskor, hiszen még a kényszertömést betiltott országokból (Németország vagy Ausztria) származó termékek is tartalmaznak kényszertömésből származó összetevőt. Ilyen például a libamájpástétom.
  • Figyeljen oda a piacokon is, hiszen itt is találkozhat kényszertömésből származó termékekkel. Kérdezzen rá a termék eredetére! Ha kétséges, ne vegye meg!
  • Tartsa észben, hogy kacsák és libák nagyüzemi állattartása olyan körülmények között zajlik, amelyek állatvédelmi szempontból roppant aggályosak.
  • Tiltakozzon velünk együtt az efajta állatkínzás ellen. Küldje el Ön is tiltakozó levelét az áruházláncoknak!

 


Az EEC-szám az ország kódot (pl. HU = Hungary, F = France, BE = Belgium), valamint a vállalat sorszámát tartalmazza. Az alatta lévő betűjelzés gyakran azt mutatja, hogy a termék az Európai Gazdasági Közösség országaiban készült. 

 

Az EEC-szám leggyakrabban a lejárati dátum alatt található. A jel maga ovális - az oldalt látható kép egy magyar hústermelő példáját ábrázolja.("HU-110-EK") A HU az országot, a 110-es szám egy a vállalatot jelent. Az EK jelentése, hogy a terméket hűtött berendezésekben tárolták és szállították.    


A francia EEC-számok minden más ország jeleitől különböznek. Az információt maguk a számok tartalmazzák. Az "F" betű nyilvánvalóan Franciaországot jelöli. A számok közül az első (67) az adott osztályt, a második (447) a régiót, a harmadik (05) pedig az előállító vállalatot jelöli. Jelen példában az EEC-szám a Castaing vállalat egy termékén szerepel. Jelen esetben a CEE szintén az Európai Gazdasági Közösségre utal. 

 

Információk a hízott máj iparról   

 

A Négy Mancs nyilvánosságra hozta azon EEC-számok listáját, amelyek a hízott máj termelést folytató vállalatokat jelölik. A lista baloldali részén találja az EEC-számokat. Ezek jelölik a legjelentősebb és egyben a legnagyobb profitot bezsebelő magyar és francia hízott máj előállítókat. Hasonlítsa össze ezt a számot az Ön által vásárolt hústermék jelzésével. Amennyiben megegyeznek, azt javasoljuk, a jövőben ne vásárolja többé azt a típusú húst. 

Beszéljen a szupermarket vezetőjével és munkatársaival, és mondja el nekik, hogy a hús, amit forgalmaznak, milyen kegyetlen tartásból származik. Kérje őket, hogy cseréljék le a terméket olyan vállalat termékére, ahol az állatvédelem aspektusait is szem előtt tartják. 

 

 


print