VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

A tojások számozása

2012-11-16

A “3” jelentése: ketreces tartásból származó tojás
A ketreces tartásban a tojótyúkok tízezrével vannak összezsúfolva, és egy madárnak körülbelül csak egy A/4-es papírnyi hely jut. Nem tudják kinyújtani a lábaikat és szárnyaikat: még a próbálkozás is gyakran sérülést okoz. A helyhiány, valamint a ketrecek szegényes körülményei akár kannibalizmushoz is vezethetnek. Sohasem láthatják a napfényt, és nem gyakorolhatják természetes viselkedésmintáikat (élelemkeresés, kapirgálás vagy homokfürdőzés). 2012-től kezdődően tiltott lett a „konvencionális” ketreces tartás, de engedélyezett marad az úgynevezett “feljavított ketrec” és a “kiscsoportos tartás”. Ezeknél a tartási módoknál a ketrecek körülbelül egy mobiltelefon méretű többlethelyet nyújtanak. A feljavított ketrecek és a kiscsoportos tartás még ugyanúgy ketreces tartás marad!
Ezért azokat is haladéktalanul be kell tiltani.

 


A “2” jelentése: istállós, illetve mélyalmos tartásból származó tojás

 

Az istállós/mélyalmos tartási rendszer kicsit több szabad mozgást enged a tyúkoknak, de még ők se láthatják a napfényt, nem lélegezhetnek a friss levegőn vagy kapirgál-hatnak a földön. Mivel a tyúkokat nagyszámban (több ezret egyszerre) összezárják az istállóban, nincsen lehetőségük az állatoknak a visszahúzódásra, vagy a termé-szetes hierarchia felállítására. A hierarchia kialakítása folyton újra és újra kezdődik. Ez gyakran tollcsipkedéshez vagy akár kannibalizmushoz vezethet.


Az “1” jelentése: szabad tartásból származó tojás

 

A szabadtartású rendszer nem csak védett istállót biztosít az állatok számára, hanem szabadtéri bekerített területet is, ahol élvezhetik a friss levegőt és napot, és kiterjeszthetik szárnyaikat. Ülőrudat, tojófészket és almozott kapirgálót is biztosítanak a madaraknak.
Vagyis nagyjából a szükségleteik szerint élhetnek.© FOUR PAWS

 

A “0” jelentése: bio szabadtartásból származó tojások


Ebben a tartási rendszerben a tyúkok szintén élvezhetik a szabadtéri bekerített területet és a benti rész legalább egyharmada almozott kapirgáló terület, fészkekkel és ülőrudakkal felszerelve. Egy istállóban legfeljebb 3.000 madár lakhat. Az ilyen rendszerben tartott tyúkok kizárólag biotakarmányt kapnak

 

 

Tojástípusok osztályozása

 

           Hulladék            Mozgás Környezetvédelem
3 - ketreces
             -               -               -
2 – mélyalmos              +               -               -
1 – szabad tartás
             +               +               -
0 – bio              +               +               +

 

A leginkább állatbarát az, ami  tojás-mentes

 

Számos temrékből kihagyható a tojás vagy helyettesíthető valami más növényi összetevővel - ami elejét vehetné mindannak a szenvedésnek, ami az állatok számára még akár a magas színvonalú gazdaságokban is biztosan kijut.
Ilyen például a nem szerinti válogatás: a csibék közül a kiskakasokat a kikelés után nem sokkal külön választják és forgó késekkel vagy gázal elpusztítják. Haláluk oka: nem tudnak tojni és a tyúkoknál lassabban híznak meg.


print