VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Tolltépés az élő állatról

2012-11-23

Mit tehet a vásárló a kegyetlen technikák ellen?

 

A libák és kacsák pelyhével továbbra is gyakran találkozunk: elsősorban a télikabátokban és az ágyneműinkben. Pelyhet világszerte termelnek, de a legnagyobb előállítók Kína, Lengyelország és hazánk, Magyarország. A pehely nyerésének két módja van: vagy a már halott állatot tépik meg (ezt hívják nedves tépésnek is), vagy pedig az élőt. 

A nedves tépéskor közvetlenül a levágás után mártják be az állatot egy forró viaszos medencébe, és a viasszal együtt szedik le a tollat, pelyhet. Mivel az állat ekkor már nem él, a tépéssel nem okozunk neki további szenvedéseket. 

Az eleven tolltépés a legtöbb liba és kacsatermelő országban teljesen bevett technika. A libákat rövid életük során a tépő brigádok általában kétszer, de akár négyszer is megtéphetik, egy tépőbrigád egy nap alatt 3000 libával végez. A tollakat a nyakról, a hátról, a fenékről és a mellkasról távolítják el, amivel gyakran komoly sérüléseket, szakadásokat okoznak a bőrön. Ezeket aztán vagy össze se varrják, vagy ha igen, érzéstelenítés nélkül. Az eleven tolltépés be van tiltva az EU-ban, azonban tollszedés, toll aratás néven legálisan lényegében ugyanazt a tevékenységet több országban, így hazánkban is tovább folytatják. Az elnevezés változott, de az állatok szenvedése ugyanaz maradt.

A már halott állat tépése jellemzően gépekkel történik. Néha egyébként élő állatot is tépnek gépekkel, ilyenkor a libát egy forgó fémlemez mellé “állítják”, ami aztán kitépi a bőréből a tollait. Az élő állatok géppel történő tépése tilos az Európai Unióban.© FOUR PAWS

Hogyan állapítom meg a pehely eredetét?

Sajnos egy pehelyről még a szakértők sem tudják megmondani, hogy azt élő vagy már halott állatról tépték. A jelentős árverseny miatt a termék ára sem túl megbízható információ, az eleven tépésből származó pelyhek ugyanúgy ott lehetnek az olcsó párnákban, mint egy 150 ezer forintos drága pehelykabátban. Az sem túl megnyugtató, ha a forgalmazó például azt állítja, hogy az áru “természetes úton elhullott pelyhekből” vagy “a vedléskor levakart tollak felhasználásával” készült - egyik módszer sem reális, nem is terjedtek el a valóságban. Többnyire az ilyen kijelentésekkel a kritikus vásárlókat akarják megnyugtatni vagy csak a cég valós megoldások iránti közönyét mutatják.


Bízhatok a címkékben?

 

Sajnos nem. A pehelygyártás és feldolgozás nagyon összetett folyamat, és általában nagyon sok fázison megy át egy termék, mielőtt az a vásárlóhoz jut. A TÜV pecsétjéről például már bebizonyosodott, hogy kijátszható. A svéd televízió és a Négy Mancs közös vizsgálata kiderítette, hogy az ellenőrzéseket túlságosan előre bejelentették, így az ellenőrzött cégnek könnyedén módjában áll minden gyanús dolgot eltüntetni, ezért az ellenőrzések nem tükrözték a valódi munkakörülményeket. Újságírói kérdésekre az is kiderült, hogy a TÜV maga sem tudja megmondani, miként ellenőrzik a termelőket és hogy pecsétjük kizárja-e az eleven tolltépést egy-egy termék előéletéből. 

Hasonló eredményekre jutott 2013 novemberében a Stiftung Warentest nevű német fogyasztóvédelmi szervezet. A tesztelésre kiválasztott tíz paplangyártó egyike sem tudta igazolni a pehely eredetét. Ez azoknál a termelőknél sem volt másként, akik egyébként a vásárlókat mindenfajta pecséttel igyekeztek megnyugtatni, hogy a termékeknek nincs köze eleven tolltépéshez és kényszertöméshez. Az olyan állatjóléti kérdésekről pláne nem mondanak semmit, mint például hogy az állatokat a fajtájuknak megfelelő körülmények között nevelik-e vagy sem. 

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a legtöbb ilyen pecsét csak a vásárló megnyugtatására jó. 

 De akkor hogyan lehetek biztos afelől, hogy a pehely nem eleven tolltépésből, kényszertömött állatoktól származik?

 

A TÜV címkéje nem biztosítja, hogy az adott pehely nem kényszertömésen vagy eleven tolltépésen átesett állatoktól származik. A pehely és tolltermékek előállítása nagyon összetett folyamat, vagyis a konkrét termékek teljes életciklusának lekövetése nélkül lehetetlen biztosítani az áru kegyetlen technikáktól való mentességét. Jelenleg nincs ilyen a teljes termelési ciklusra kiterjedő ellenőrzési, minőségbiztosítási rendszer. A Négy Mancs így most azon dolgozik, hogy a vásárlók számára legyenek elérhetőek a termékek eredetére vonatkozó információk, és hogy minél több termékcsaládban legyenek az állati kegyetlenkedéstől valóban, igazoltan mentes termékek. A vásárlók ugyanis vásárlási döntéseikkel nagyon-nagyon sokat tehetnek a haszonállatok tartási körülményeinek javításáért. 


Mit vehetek, ha nem szeretnék eleven tolltépésből származó pelyhet vásárolni?

 

Légy egészségesen gyanakvó a minőséget biztosító címkékkel, pecsétekkel szemben! Ez egyébként is fontos, de akkor különösen, ha a toll és pehelyipar állítja magáról, hogy állatbarát módon dolgozik. 

Tájékozódj a Négy Mancs honlapján, hogy tett-e az illető cég bármilyen kötelezettségvállalást a kegyetlenségtől mentes termelésre nézve. 

Ezen kívül többféle lehetőséged van még: 

Vehetsz olyan terméket, amiben nincs valódi pehely. A mai technológiával olyan töltőanyagokat állítanak elő, amely számos tulajdonságukban a legjobb pelyhekkel is felveszik a versenyt. A szintetikus töltőanyagok, bár kétségtelenül olcsóbbak, nem feltétlenül rosszabbak: jobban bírják a nedvességet és az allergiások is használhatják (a pehely ugyanis vonzza az atkákat). 

Ma már az extrém sportok vagy a különleges katonai alakulatok körében is mind gyakrabban váltanak pehelyről szintetikus töltőanyagokra - ez biztos jele annak, hogy a szigetelő képességük is elég jó, és hogy valószínűleg Te is jobban jársz, ha lemondasz a pehelyről. Azt is tarts fejben, hogy nagyon sok libát (szürke libát) kényszertöméssel hizlalnak és a tőlük származó pehely (szürke pehely) mindig olyan élő vagy halott állat tépéséből származik, amelynek alapból szenvednie kellett.

 


A pehely helyettesítésére használható töltőanyagok

Természetes eredetű anyagok: gyapjú, kapok fa, hajdina és köles héj, latex, lószőr, kender, természetes aprított gumi, tőzeg, természetes fa-alapú szálak (pl. Tencel ®). 

Szintetikus anyagok: különféle szintetikus mikroszálak, pl. Polygard ®, Primaloft ®, Thisulate ®, Thermolite ®, Dryloft ®, Hollofi ®, LiteLoft ®, Microloft ®, Thermoloft ®

 

Kapok fa - a növényi alternatíva - környezetbarát és meleg

Az afrikai kapok fa terméséből készült “növényi pehely” kitűnő helyettesítője lehet a libák, kacsák pelyhének. A pálmafákból kivont rostok remekül hőszigetelnek, és a velük töltött kabátok, takarók már kaphatóak a szakboltokban - és persze az interneten. A kapokból készült termékek ára nagyjából megegyezik a pehelyből készült termékekével. Ha egy ilyen kabátba vagy paplanba fektetünk be, biztosak lehetünk abban, hogy sem a környezet, sem az állatok nem szenvedtek a kedvünkért. 


print