VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Cirkuszi vadállatok

2012-04-30

© FOUR PAWS

Hurrá, megérkezett a cirkusz a városba! Akrobaták, bohócok, bűvészek, na és persze parádézó állatok bűvölik el a közönséget. Sok ember számára a fellépő oroszlánok, elefántok és medvék természetes velejárói egy cirkuszi estének. Valójában folyamatos kínszenvedésben telnek a cirkuszi állatok mindennapjai.


Magyarországon közel 20 vándorcirkusz üzemel a nyári időszakban. Ezek a cirkuszok nem képesek megfelelően ellátni az előadásokon fellépő állatok igényeit. A folyamatos utazás miatt a ketrecek kialakításának legfontosabb szempontjai, hogy minél kisebbek, minél gyorsabban szétszerelhetőek legyenek; így azonban az állatoknak mindössze néhány négyzetméternyi terület áll rendelkezésükre, ahol napjaikat tölthetik. Arról nem is beszélve, hogy idejük nagy részében valamely helyszín felé tartva zötyög alattuk a teherautó.

Vadállatoknak nincs helyük a cirkuszban - írja alá online petíciónkat! 

 


Zsúfoltság, stressz és unalom

© FOUR PAWS

A cirkuszi előadások kellékeiként kezelt zsiráfok, oroszlánok és majmok zsúfolt teherautókon vagy rövid kifutóikon kénytelenek nap mint nap tengődni. A tigriseket, akikről mindenki tudja, hogy egyedül érzik legjobban magukat, számos társukkal egy légtérbe zárják, míg a társasági igényeiről híres elefántok magányosan élnek ketreceikben. 

A természetellenes tartásmód számos visszafordíthatatlan következménnyel jár: veszélyes viselkedésbeli zavarok, agresszió, vagy nem ritkán közöny jellemzi az állatokat. 


Kérdéses idomítási módszerek

A vadonban egyetlen tigris sem ugrana át a tüzes karikán és egy elefánt sem próbálna meg kézenállni. Ezek a látványos mutatványok erősen megkérdőjelezhető idomítási módszerek eredményei. Ráadásul az állatoknak - a tévhitekkel ellentétben - szinte egyetlen perc pihenője sem marad az előadások és az utazások között.  


A könyörtelen vég

© FOUR PAWS

Szenvedéssel teli életük végén az idős állatok ritkán számíthatnak arra, hogy nyugalomban tölthetik utolsó hónapjaikat, a cirkuszok jelentős része ugyanis nem engedheti meg magának, hogy megfelelően gondoskodjon a kimerült állatokról. Cirkuszi gondozóik vagy elaltatják, vagy eladják a szükségtelenné vált állataikat, akiknek a sorsa így továbbra is bizonytalan marad. 

 

Vadállatoknak nincs helyük a cirkuszban - írja alá online petíciónkat! 


print