VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Ketreces vadászat

2012-04-17

Született áldozatok: Oroszlánvadászat Dél-Afrikában

A Dél-Afrikába utazók száma ugrásszerűen növekszik, de nem csak a futballrajongók és a természet szerelmeseinek körében. Dél-Afrika a vadászok paradicsoma is. Vadász turisták ezrei utaznak a régióba Európából és az USA-ból, akik emléktárgyként fényképek és hűtőmágnesek helyett halott állatokat visznek haza magukkal. Majdnem minden vadállatfaj elérhető és vadászható, még olyan védett fajok is mint az elefánt. Csak pénz kérdése az egész. A legvisszataszítóbb formája a trófeavadászatnak az oroszlánok úgy nevezett ketreces vadászata.

 

 


Ketreces vadászat

A legextrémebb formája a trófeavadászatnak a ketreces vadászat. Az áldozatok többsége oroszlán, akiket ezüsttálcán kínálnak fel a vadászoknak. Az állatokat egy ketrecbe zárják, és ott egyszerűen lelövik őket.
A ketreces vadászat oroszlánjait gondozók nevelik külön erre a célra létrehozott farmokon, ezért az állatok egyáltalán nem félnek az embertől. A farmokat gyakran látogatják turistacsoportok. Az is előfordul, hogy gondozóik benyugtatózzák az oroszlánokat a látogatók kedvéért.
Bárki mehet oroszlánvadászatra Dél-Afrikába – tulajdonképpen semmilyen vadászigazolványra, vagy bármilyen vadászati tapasztalatot igazoló okiratra nincs szükség. A gyakorlatlan "vadászok" az oroszlánok többségét nem képesek egy lövéssel leteríteni, így hosszú és gyötrelmes halál vár rájuk.


Ugrásszerűen növekszik a tenyésztő farmok és az ott élő oroszlánok száma

Dél-Afrika 160 farmján tenyésztenek oroszlánokat az ilyen típusú vadászatokra. Ezek általában gondozók által nevelt, emberhez szokott állatok. Az elmúlt hat év során a farmokon tenyésztett oroszlánok száma 250 százalékkal nőtt. Napjainkban több mint 4000 állat él fogságban ilyen hajmeresztő sorsra ítélve – többen, mint eddig valaha.
2006 és 2008 között a lelőtt oroszlánok száma megháromszorozódott Dél-Afrikában; szinte az összes lelőtt oroszlán fogságban született. A nemzeti környezetvédelmi képviselet 322 lelőtt oroszlánt tartott nyilván 2006-ban, és 700-at 2007-ben. A  Dél-Afrikai Ragadozó Tenyésztők Szövetségének információi szerint ez a szám 2008-ban már elérte az 1050 kilőtt egyedet. 


Először simogatjuk ...

A fiatal állatok többsége turista attrakcióként szolgál, az emberek megsimogathatják, fényképeket készíthetnek velük és még sétálni is elvihetik őket. A farmokra érkező turisták tájékozatlanok, akik fizetnek azért, hogy megérinthessék a fiatal oroszlánkölyköket. Nem tudják, hogy egy olyan szörnyű iparágat támogatnak, melyet még a legtöbb vadászszövetség is elítél etikátlan magatartása miatt.


… majd lelőjük

Amint az állatok elérik a „trófea kort” – 4 és 7 éves koruk között – lelövésre kínálják őket a vadászoknak. A legtöbb esetben nem azon a farmon lövik le az állatokat, ahol nevelték őket.
A legtöbb dél-Afrikai oroszlántenyésztő farm Free State tartományban North West és Limpopo területén található.


Csak pénz kérdése

A magas jövedelmmel rendelkezők jelentős része hobbiként tekint a ketreces vadászatra a gazdag iparosodott országokban. Minél vastagabb a pénztárca, annál nagyobb a trófea is: egy hím oroszlán lelövése és kisajátítása sörénnyel együtt nagyjából 25.000 euróba kerül. Azon állatok ára, melyek különösen sötét, vastag sörénnyel rendelkeznek, akár a 45.000 eurót is elérheti. A nőstény oroszlán 5.000 euróért vagy kevesebbért is lelőhető. Néhány farmon már az oroszlánkölykök is levadászhatóak!  


Komplett "vadászcsomagok” találhatók az interneten illetve néhány erre specializálódott utazási irodában, melyek magukba foglalják egy hivatásos vadász költségét, a szoba és az ellátás árát, továbbá a szállítás, és a preparátum díját is.

De nem csak oroszlánok esnek áldozatul a mohó vadász turistáknak. Annak érdekében, hogy különleges trófeákat ajánljanak a vadászoknak, néhány farmon tenyésztenek tigriseket is, függetlenül attól, hogy az adott állatfaj őshonos-e Dél-Afrikában.


Veszélyben a vadon élő oroszlánok

A ketreces vadászat hívei azt hangsúlyozzák, hogy ez a vadászati forma a faj védelmét szolgálja. Valójában pont az ellenkezőjéről van szó: A trófea vadászok számának növekedése mind nagyobb nyomást jelent a vadon élő oroszlán populációkra. Egyre több vadon élő állatot fognak be tenyésztési céllal.
A vadon élő oroszlánok száma évek óta csökken: Szakértők becslései alapján csak 23.000 oroszlán él szabadon az afrikai kontinensen és az IUCN SSC Cat Specialist szakértői csoportjának számításai szerint a legnagyobb oroszlán populációk hamarosan körülbelül 42 százalékkal fognak csökkenni.print