VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

150 tonna takarmány Szerbia és Bosznia éhező állatainak

2014-06-11

A Négy Mancs mentőcsapata folytatja a munkát a Balkán árvíz sújtotta térségében

A nemzetközi állatvédő szervezet, a Négy Mancs mentőalakulata három hete dolgozik Szerbiában, hogy az árvizet túlélt állatoknak és embereknek segítséget nyújtson és a járvány kitörését megakadályozza. Eddig a csapat mintegy 50.000 állatról gondoskodott. Az állatorvosokból, gondozókból és önkéntesekből álló csapat gumicsónakokkal számos, napok óta elhagyott istállókban, házakban rekedt állatot mentett ki. Összesen 150 tonna takarmányt juttattak el az éhező haszon- és háziállatoknak, kóbor kutyáknak. A mobil állatorvosi klinikán valamint kint, a terepen, számtalan állat kapott orvosi ellátást, féregtelenítést és oltást, ami a járvány megelőzéséhez szükséges.


“A helyi hatóságokkal közösen eredményesen tudtunk dolgozni, és sok embernek és állatnak tudtunk érdemi segítséget nyújtani” - mondta Dr. Amir Khalil, aki a helyszínen koordinálja a csapat munkáját. – „A cél nem csak azoknak a haszonállatoknak a megmentése volt, melyek a helyi gazdálkodók megélhetését jelentik. A víz betörésekor sokan voltak kénytelenek hátrahagyni szeretett háziállataikat is. Az, hogy a Négy Mancs el tudta látni a hátrahagyott állatokat, nem csak gazdaságilag, de lelkileg is fontos segítség a túlélőknek. Többször sikerült az elveszett állatokat gazdáikkal összehozni, és ezek olyan pillanatok voltak, amik mindenki számára sok erőt adtak ebben a szörnyű időszakban.”

 

Ezek egyike volt Fleki kutya. A Négy Mancs egy elöntött obrenovaci ház első emeletén talált rá. Miután az állatorvosok ellátták a legyengült és rettegő állatot, a Facebookon keresztül rövidesen a gazdáját, Danielát is megtalálták. Bár Daniela elvesztette ingóságait és otthonát, a családja megmaradt, és szerencsére a kutyája is: “Nagyon aggódtam Fleki miatt és végtelenül boldog vagyok, hogy megmenekült, hogy visszakaptam. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített neki.”


Milenko Grebicnek is több oka van bizakodva tekinteni a jövőbe. Az ő gazdaságát öntötte körbe teljesen az ár Jamena közelében. “Egész a múlt hét végéig teljesen el voltunk vágva a civilizációtól, egyetlen arcot sem láttunk. Szerencsém volt, az összes disznót, birkát, és kutyát időben ki tudtam hozni a vízből. De hamar kifogytunk a takarmányból, és több állat megbetegedett. A Négy Mancs volt az első, aki segítséget tudott hozni, kaptunk takarmányt és a beteg állatokat is meggyógyították. Rettentő hálás vagyok.”

 

Múlt vasárnap óta a Négy Mancs a boszniai Bijeljinában is elkezdett dolgozni, ahol a helyi polgármester kérte az állatvédők segítségét. A csapat ott várhatóan a héten hagyja abba a munkát, “A víz bár már visszahúzódott, és az emberek is visszatérhetnek otthonaikba, még bőven akad tennivaló” - mondja Dr. Khalil. „Továbbra is küldünk takarmányt és gyógyszereket a katasztrófa sújtotta térségbe. De ennek elosztását már a helyi hatóságok fogják elvégezni.”

 


print