VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

A Mancs másik oldala

2015-08-05

Cikkünk a Népszabadságban

Szervezetünk, a Négy Mancs az ország egyik legismertebb civil szervezete. És bizonyára az egyik legnépszerűtlenebb is.

Nem vitatjuk senki jogát, hogy ne szeressen minket. Azonban zsebünkben zsinórban a negyedik, munkánkat vizsgáló hatóság felmentő ítéletével szeretnénk egy-két vádat helyre tenni. Hisszük, ez nem csak nekünk fontos, hiszen a legtöbb ember elutasítja az állatok kínzását. Arról az „apróságról” nem is beszélve, hogy a Négy Mancs elleni kampány nagyon komoly károkat okozott a hazai civileknek, főleg az állatvédő szervezeteknek és a hazai állatvédelemnek.

(,,,)

 © Four Paws - Halász László

A hagyományok ellen?

 

Nekiálltunk lerombolni a magyar hagyományokat? A kegyetlen állattartási módszereket akarjuk lerombolni – amit egyesek hagyománynak tartanak. Annyiban igazuk lehet, hogy valóban vannak rossz hagyományok.

A bálnavadászatot a hagyományra hivatkozva tartják fenn Japánban, holott piaci kereslet már nincs a húsra: költségvetési támogatással kutyaeledelt csinálnak a bálnahúsból. Más országokban hagyománynak mondják, hogy hamutartót készítenek a gorillák tenyeréből, potencianövelőt a tigrisekből, orrszarvúakból. Hagyomány a kutya-, kakas-, medve- és bikaviadal.

Ha ezek nem tetszenek, jusson eszünkbe, hogy a többségük sokkal kevesebb szenvedést okoz, mint a nagyipari, ketreces tartás bármely gazdasági állatnak. És akkor még a kényszertömést, az eleven tolltépést, a szállítást, a vágóhidat nem is néztük.

 

Szerintünk a kegyetlen hagyományokat fel kell számolni.

 

Amikor a Négy Mancs munkájának köszönhetően több dél- és kelet-európai országban betiltották a medvetáncoltatást, ugyanezeket az érveket hallottuk. Hagyomány és munkahely. A medvéket egyébként úgy „tanítják táncolni”, hogy a bocs orrába láncot fűznek, majd egy tüzes vaslapra állítják, miközben zene szól. A mackó kapkodja a lábát a vason, hogy ne égjen meg nagyon a mancsa. Idővel ez a mozgás összekötődik a zenével, így, amikor a turisták elé viszik a mackót és zenét hall, elkezd táncolni. Hagyomány. Hála istennek vége, és ezek a medvék most a Négy Mancs természetközeli otthonaiban élnek. A többségük életében ott fürdött, feküdt fűben először.

 


Szerintünk, ha nem akarsz génmódosított élelmiszert vagy éppen kutyahúst enni, akkor el lehet mondani, hogy mely cégek árulnak ilyen termékeket, ami fair és hatásos módja az adott problémás technológia visszaszorításának.

 

Igen, a Négy Mancs által megosztott információk segítettek dönteni a vásárlóknak és a forgalmazóknak. Az állatbarát termékek jóval népszerűbbek Nyugat-Európában, az ilyen hús ízét jobban szeretik a vásárlók és kevesebb maradék stresszhormontól, antibiotikumtól tartanak a fogyasztása közben.

 

A magyar gazdák nagy többsége, a pozitív listás termelők kampányunk nyertese volt. Szerintünk a maradék is fel tud hagyni ezekkel a módszerekkel, és akkor visszanyerik piacaikat.

 

Ha csökkenteni akarjuk érző lények millióinak szenvedését, akkor a kíméletes tartással dolgozó cégek néven nevezése működőképes és korrekt módszer – amit egyébként számos országban, számos szinten követünk, számos másik szervezettel egyetemben. Lehet védeni a kóbor kutyákat vagy a népszerű, cuki állatokat (nekünk is vannak ilyen programjaink), ám ha többet akarunk, akkor a gazdasági állatok tömegeivel kell foglalkoznunk. Akiknek sorsáért leginkább a piacon keresztül lehet tenni.

 

Tehát folytatjuk. Az elmúlt években megnyertük az egyik legnagyobb magyar nyúltenyésztő céget a ketreces tartás felszámolására, ami népszerűbbé teszi őket a legfontosabb piacaikon. Nem voltak botrányok: érvek és tárgyalások voltak és egy olyan megállapodás, ami egy magyar vállalat piaci pozícióját erősíti.

Szerintünk így lehet és kell is tenni az állatokért.

 

Vay Márton munkatársunk teljes cikke elérhető a Népszabadság oldalán.© Four Paws - Halász László

print