VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

A Négy Mancs az indiai árvíz után nélkülöző állatokról gondoskodik

2015-12-21

Hét tonna takarmányt osztottunk szét a tehenek, kutyák és macskák között

Kevéssel Karácsony előtt tért haza a Négy Mancs katasztrófavédelmi csapata az indiai Chennaiból. Mintegy 1300 tehénnek és egyéb gazdasági állatnak, valamint éhező kutyáknak és macskáknak adtunk ellátást, és további hetven sérült állatról gondoskodtak állatorvosaink. A járvány veszély kialakulása ellen oltásokat is adtak. 


Fünf Operationen konnte unser VIER PFOTEN Team heute an Hunden in Chennai durchführen.
© VIER PFOTEN | Bogdan Baraghin

Az indiai metropoliszt novemberben nagyon komoly esőzések súlytották, így az indiai partnerszervezetünk, a Kék Kereszt kérésére három, katasztrófák utáni helyzetekben gyakorlott munkatársunkat küldtük a helyszínre. A kis csapat vezetője Dr. Anca Tomescu volt, és két hétig dolgoztak megállás nélkül. Bár az árvíz nagyja viszonylag hamar levonult, számos helyen a víz több méter magasan állt, ami igancsak megnehezítette a munkát. “Szerencsére voltak gumicsónakjaink. A víz azonban rendkívül mocskos volt, tele döglött patkányokkal, kígyókkal – ami nagyon valószínűvé tette a különböző fertőzések elterjedésének veszélyét” – mondta Dr. Tomescu. 

 © FOUR PAWS | Bogdan Baraghin

 

A Négy Mancs februárban utazik újra Chennai-ba. Az Indiai Kék Kereszt alapítvánnyal való együttműködésünk 2007-ben kezdődött, és elsősorban a helyi állatorvosok munkáját segítjük. “Az indiai kollégák nagyon tapasztaltak és elkötelezettek, de egyszerűen és borzasztóan túl vannak terhelve a rengeteg tennivalóval – úgyhogy időről időre nagyon jól jön nekik a segítség.”© FOUR PAWS | Bogdan Baraghin

Mivel az  éghajlatváltozás miatt a mostani katasztrófához hasonló extréme időjárási helyzetek csak gyakoribbak lesznek, ezért februárban arról is fogunk beszélni, miként lehet jobban felkészülni a hasonló helyzetekre. A Négy Mancsnak e téren komoly tapasztalata van, katasztrófavédelmi csapata számos országban dolgozott már, minden alkalommal a helyi Katasztrófavédelemmel együttműködve, a helyiek nagy örömére.

Az ilyenkor törvényszerű járványveszély megelőzésére kulcsfontosságú, hogy a hátrahagyott és élelemtől elzárt állatok ne pusztuljanak el és hogy be legyenek oltva, ami az esetleges fertőzések terjedése ellen fontos. Az állattartók pedig minden esetben nagyon hálásak voltak, hogy a katasztrófahelyzet elmúltával legalább a megélhetésük alapját jelentő állataik nem pusztultak el, hanem tejükre, munkaerejükre továbbra is támaszkodni tudtak. 

 
© FOUR PAWS | Bogdan Baraghin

Indiában van világszerte a legtöbb kóbor állat: számukat 25 millió kutyára és ötször ennyi macskára becsülik. Februárban az ő ivartalanításukkal is foglalkozni fog a Négy Mancs csapata. BOB_1811.jpg BOB_1865.jpg BOB_1873.jpg BOB_1962.jpg BOB_1972.jpg BOB_2005.jpg BOB_2061.jpg BOB_2132.jpg BOB_2204.jpg BOB_2235.jpg BOB_2254.jpg
print