VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

A Négy Mancs az önkéntes állatjóléti együttműködések védelmében

2013-10-01

© Halász László - FOUR PAWS

A Négy Mancs nemzetközi állatjóléti szervezet felszólítja a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy ne bojkottálja tovább a liba- és kacsatermelőkkel kialakított önkéntes nemzetközi állatbarát együttműködést. A múlt héten ugyanis a Minisztérium közleménye a liba- és kacsatermelő gazdák zaklatásával vádolta meg az állatvédő szervezetet.


“Igazság szerint a minisztérium zaklat minket és azokat a baráti termelőket, akik évekkel korábban önkéntesen felhagytak a libák és kacsák élve tépésével és kényszertömésével. Ezek a gazdák a magyar termelők többségét teszik ki. Ezek után kit véd a minisztérium? Azon keveseket, akik még mindig a számos európai országban már betiltott kegyetlen módszereket alkalmazzák? Mégis miért?” – kérdezi Gabriel Paun, a Négy Mancs nemzetközi kampánykoordinátora.

 

A Négy Mancs a kényszertömés, a ketreces tartás és az állatok élve tépésének felszámolására irányuló kampánya az európai fogyasztók igényeit követi, azok ugyanis nem akarnak ilyen praktikákból származó húst és pelyhet vásárolni. Annak érdekében, hogy ezek a vásárlók megtalálják az állatbarát módon előállított termékeket, a szervezet évekkel ezelőtt létrehozta a “pozitív listát”, amelyet a szupermarketek használnak beszerzéseik során. Magyar termelők százai kötelezték el magukat és biztosítottak teljes átláthatóságot annak igazolására, hogy felhagytak a kényszertöméssel és az élve tépéssel.

 

“Számos vásárló tudja, hogy milyen szenvedést jelentenek ezek a módszerek az állatoknak, és tudatos döntés alapján kerüli az ilyen termékeket. Minél többet tudnak erről, annál jobban követelik, hogy a boltok polcaira kizárólag állatbarát módon előállított termékek kerüljenek. A mi “pozitív listánk” összehozza ezeket az állatbarát termékeket választó vásárlókat, kereskedőket és termelőket. Ennek az együttműködésnek a keretében az erre nyitott gazdák büszkén és önként fogadják a Négy Mancs munkatársait, hogy bizonyítsák: nincsenek ketrecek, nem folytatnak kényszertömést vagy élve tépést” – tette hozzá Paun.

 

Számos nagy nemzetközi márka érdeklődik a Négy Mancs pozitív listája iránt, hogy kabátjait, hálózsákjait és ágyneműit igazoltan állatbarát módon előállított pehellyel töltse meg. Ezek a cégek a vállalati felelősségvállalás jegyében magasabb állatjóléti feltételeknek akarnak megfelelni, amiért az állatok élve tépéséből származó pelyhet határozottan visszautasítják. “Mivel Magyarország Európa egyik vezető liba- és kacsapehely előállítója, és a jó minőségű pehely iránti kereslet növekszik, azzal számolunk, hogy a közeljövőben minden magyar termelő le fog állni az állatok élve tépésével. Abban is bízunk, hogy a minisztérium felismeri, hogy milyen lehetőségek rejlenek a jobb minőségű, állatbarát termékek növekvő piacában és támogatni fogja a folyamatokat.” – mondta Gabriel Paun.


print