VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

A román fellebbviteli bíróság felfüggesztette a kóbor kutyák kiirtását lehetővé tevő törvény végrehajtását

2014-06-24

A bukaresti fellebbviteli bíróság helyt adott a Négy Mancs kérelmének, és felfüggesztette a kóbor kutyák lemészárlását lehetővé tevő törvény végrehajtását. A bíróság hivatalos nyilatkozata értelmében a teljes kormányhatározat felfüggesztésre került, vagyis a kóbor kutyák befogásának jelenlegi módját és lemészárlásukat le kell állítani. “A független bíróság döntése nagyon jól mutatja, hogy a kóbor kutyák problémáját nem lehet a jelenlegi gyilkos törvénnyel megoldani” - mondta Gabriel Paun, a szervezet nemzetközi kampányigazgatója. “A döntést bíztató jelnek tekintjük azon célunk eléréséhez, hogy a túlszaporodott kóbor kutyák okozta problémákat ne erőszakkal, hanem racionálisan és humánusan oldjuk meg.” 

A kóbor kutyák kiirtását lehetővé tevő romániai törvény 2013 októberében lépett életbe. A végrehajtás karácsony után nem sokkal el is kezdődött, és azóta több ezer kóbor kutyát öltek meg a lehetőséggel élő önkormányzatok, köztük Bukarest is. Mivel a törvény ellentmondásban van több, magasabb rendű törvénnyel, azt a Négy Mancs bíróságon támadta meg. “Például a jelenlegi szabályozás szerint az önkormányzatok a kóbor kutyákkal kapcsolatos munkát bármely magánkézben lévő céghez kiszervezhetik, ami tengernyi konfliktust és a közpénzek pazarlását idézi elő. A menhelyek nyilvánosság általi látogatása, és ennek eredményeként az örökbefogadás lehetősége is erősen le volt korlátozva.”

 

A Négy Mancs először a kormányt kérte a törvény visszavonására, amit az sajnos nem tett meg. Ezt követően fordultak az állatvédők a fellebbviteli bírósághoz. A Négy Mancs szerint a kóbor kutyák problémáját hosszú távú, stratégiai eszközökkel lehet megoldani. Olyan, európai szinten koordinált cselekvési tervekre van szükség, amelyeket a humánus ember-állat együttélés szellemében, állatorvosok és állatjóléti szervezetek segítségével és támogatásával dolgoztak ki.

 

Az elmúlt években a Négy Mancs a kóbor kutyák problémájának keletkezésére koncentrált: “Támogatóink segítségével több mint 100.000 kóbor kutyát ivartalanítottunk Romániában. Tovább folytatjuk ezt a munkát, de az utcák csak akkor lesznek biztonságosak és a kutyák helyzete is csak akkor lesz jobb, ha törekvésünket ésszerű jogi szabályozás támogatja és az önkormányzatok sem a mészárláson, hanem a humánus megoldásokon dolgoznak” - hangsúlyozta Paun.


print