VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

A tej világnapja - nincs ok az ünneplésre

2015-06-16

© Istockphoto.com

A magas tejhozamú tehenek tenyésztése komoly etikai problémákkal jár

A tej világnapjának alkalmából a Négy Mancs a tejet adó tehenek szenvedéseire hívja fel a figyelmet. Napjaink tejiparának semmi köze a legelőkön kérődző tehenek képéhez, ami a tej hallatán a legtöbb fogyasztónak eszébe jut. Ellenkezőleg: a tejünk elsöprő többsége a maximális tejhozamra kitenyésztett, szabad levegőt életében sose látó állatoktól származik. A Négy Mancs szerint ehelyett egészséges, tovább elő tehenekkel dolgozó gazdaságokra van szükség, ahol a tehenek a fajtájuk igényeinek megfelelő körülmények között élnek. 

 

Míg negyven évvel ezelőtt egy tehén éves átlagos tejhozama 2700 kg volt, ma ez már 6-8 tonnát jelent évente, egyes állatoknál pedig akár évi 12 tonna tejet. A tehenek komoly árat fizetnek azért, amiért tejgyárakká alakították őket: a túlméretezett tőgyek begyulladnak, gennyesednek, és az állat természetes mozgását is akadályozzák. Miként a túl szűk karámok és az ürüléktől csúszós padló: Németországban és Ausztriában a tehenek 30-50%-a szenved sántaságtól. 

 

A nagyobb tejhozam érdekében számos állat olyan takarmányt kap, amit egy tehén magától sose enne meg. Ina Müller-Arnke, a Négy Mancs szakértője szerint ezzel az is a gond, hogy a tehenek így az emberek elől eszik el a táplálékot - holott szívük szerint az ember számára hasznosíthatatlan szénával és fűvel is remekül ellennének.

 

A tehenek körében nemcsak számos betegség szaporodott el az utóbbi években, az élettartamuk is nagyon lecsökkent: bár természetes körülmények között akár húsz évig is élhetnének, a tejipar nagy részüket már ötévesen a vágóhídra küldi. Ennek oka többnyire az állat terméketlensége: a tej termeléséhez évente legalább egyszer kell a tehénnek egy bocit világára hozni, amit rend szerint azonnal el is vesznek tőle. Ha a tehén nem esik teherbe, vagy nem termel elég tejet, megy a vágóhídra. 

 

Müller-Arnke szerint ez a fajta tejtermelés etikai szempontból nagyon problémás. Az állatok jólétét és egészségét is szem előtt kell tartani, és el kell mozdulnunk a rövid távú, a tejhozam maximalizálását célzó termeléstől. A Négy Mancs olyan tejtermelési módokért dolgozik, amely emberségesebb, amely az állatok jólétét is figyelembe veszi. A tej világnapja alkalmából pedig arra hívják fel az állatvédők a figyelmet, hogy ahol tudjuk, váltsuk ki a tejet mással – ezt a legegyszerűbben a reggelinknél tehetjük meg, ahol a szója, rizs, zab, vagy a többi növényi tej adhat hasonlóan ízletes és tápláló alternatívát. Vagy akár még jobbat is. 

 


print