VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

A Termőtalaj Világnapja – a Négy Mancs a húsfogyasztás súlyos környezeti káraira hívja fel a figyelmet

2015-12-04

A Párizsi Klímacsúcs és a Termőtalaj Világnapja alkalmából a Négy Mancs az éghajlatra legkárosabb tevékenységre: a húsfogyasztásra hívja fel a figyelmet. A nagyüzemi állattartás nagyon nagy mértékben járul hozzá a termőtalaj rohamos pusztulásához és a klímaváltozáshoz. Tudatosítanunk kell, hogy az állati eredetű termékek fogyasztásának visszaszorítása nem csak az állatok szenvedését csökkenti, hanem a klímaváltozást is. 


Egy, az átlagosnál kicsit jobb tejüzem
© VIER PFOTEN | Nicholas Fuerschuess

A mezőgazdasági területek túlnyomó többsége az emberek helyett az állatok számára szolgáltat táplálékot, melyek húsát, tojásait és tejtermékeit ugyan az ember fogyasztja el, ám az így megnövelt “tápláléklánc” rendkívül veszteséges és a klímára nézve még a teljes közlekedési szektornál is károsabb hatással van. A fejlett országokban a húsfogyasztás már így is nagyon magas, a fejlődő országokban pedig, például Kínában az utóbbi években robbanásszerű növekedésnek indult.

 

Gazdasági állatok, talaj, éghajlatvédelem és emberi egészség - mind összefügg

“A gazdasági állatok túlnyomó többsége nagyüzemi keretek között él, ami számos egészségügyi és állatjóléti problémát okoz. Az állatok nagyon kis helyen vannak összezsúfolva, az antibiotikumok felelőtlen, bőven túlzott mindennapos használata és az állatok fogainak, csőrének, farkának érzéstelenítés nélküli levágása csak néhány példa a sok közül” – mondta Daria Hainz, a Négy Mancs táplálkozástudományi szakértője.

 

A nagyüzemi állattartás az egyik fő felelős a termőtalaj szervesanyag-tartalmának csökkenéséért, a tömörödésért, az erózióért és a szikesedésért: világszerte a mezőgazdasági területek egyharmadát fordítják takarmánytermelésre. Az éghajlatváltozás szempontjából az állattartás a legnagyobb veszélyforrás: ez egyedül felelős az üvegházhatású gázok kibocsájtásának 18%-ért, a CO2-nél sokkal veszélyesebb nitrogéndioxid kibocsájtásának 65%-ért, a metánénak 36%-ért. © Four Paws - Halász László

A vásárlónák és a kormányok lehetőségei és felelőssége

A nagyüzemi állattartás igazolására használt leggyakoribb érv a vásárlók igénye a sok és olcsó húsra, tejtermékekre. “Pontosan ezért van mindannyiunknak lehetősége a pozitív változtatásra. Az állati eredetű termékek fogyasztásának visszafogása nem csak az állatoknak jó, hanem Földnek és a saját egészségünknek is” – mondta Daria Hainz.  

 

A Négy Mancs arra sürgeti a döntéshozókat, hogy vegyék komolyabban a kérdést: a húsfogyasztáshoz kritikusan kell hozzáállnunk már az iskoláktól kezdve, a vegetáriánus és vegán étkezés terjedésében fontos közérdeket kell látnunk és az államnak e szerint kell azt támogatnia.  A nagyobb nyilvánosság számára is el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy vegetáriánus és vegán alapon nem lehet változatosan és egészségesen táplálkozni. A vendéglátásnak fel kell ismernie: a vegetáriánus és vegán vásárlókban komoly potenciál van, amelyik csak azért nem jelenik meg az éttermekben, mert nem bízik abban, hogy a rántott sajtnál és a “kicsit több köretnél” jobbat kaphat. 


print