VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

A Versenyhivatal cáfolja a Minisztérium vádjait

2013-09-02

© FOUR PAWS | Halász László

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára nyilatkozatában újra azzal vádolta a Négy Mancsot, hogy a szervezet célja a hazai baromfi-ágazat tönkretétele volt. Ezzel együtt a bíróságok Négy Manccsal kapcsolatos ítéleteit a következő tavaszra jósolta.

 

Azonban az ilyen ügyek tisztázására alapított Gazdasági Versenyhivatal hat hónapos vizsgálata után a Négy Mancsot ártatlannak találta a tisztességtelen piaci befolyásolás vádjában, mely döntést a Versenytanács és a bíróság is jóváhagyta. A Négy Mancs felszólítja a Minisztériumot, hogy tartsa tiszteletben ezt a tényt és tartózkodjon a szervezet és a magyar libatermelők 75%-val kialakult együttműködés elleni fellépéstől.


Gabriel Paun, Négy Mancs nemzetközi kampányigazgatója elmondta: „Egy kifejezetten a versenytorzító magatartások kivizsgálására létrehozott tekintélyes szervezet, a Gazdasági Versenyhivatal rendkívül alapos vizsgálata után ártatlannak találta a Négy Mancsot, amely döntéssel egyet értett minden illetékes hatóság. A Minisztérium szerepe a Négy Mancs elleni eljárásokban azonban már nemcsak abban merül ki, hogy a Négy Mancsot rágalmazza, hanem már a rendőrséget is kritizálja és a független magyar igazságszolgáltatást is befolyásolni akarja. Arra kérjük a Minisztériumot, hogy ne jósolgasson a folyamatban lévő, bíróságra tartozó kérdésekben, hanem hagyja külső nyomás nélkül dolgozni az igazságszolgáltatást.”

 

A Négy Mancs a kacsák és libák legkegyetlenebb tartási módjai, az eleven tépés, a kényszertömés és a ketreces tartás visszaszorításáért kampányol a főbb liba és kacsatartó országokban. Ma már a magyar gazdák többsége állatbarát módon dolgozik, ami nagyban segíti őket a főbb piaci országaikban, ahol a vásárlók jobban figyelnek a termékek eredetére. A Gazdasági Versenyhivatal feladata a monopóliumok, a tisztességtelen piaci magatartás, a fogyasztók megtévesztése elleni fellépés.

A Négy Manccsal szembeni vizsgálat során a Versenyhivatal a 13 legnagyobb élelmiszerlánctól, a Pozitív és a Negatív listán szereplő cégektől, az ügyészségtől, a magyar és az osztrák cégbíróságtól és a Kúriától bekért információkat elemezte. A vizsgálat során semmilyen bizonyítékot nem találtak a Négy Mancs ellen.

 

A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt években tíz bankot, három telefontársaságot, három nagy élelmiszerláncot, két bankkártya-társaságot, két kereskedelmi TV-t, öt biztosító társaságot és egy légitársaságot bírságolt meg. A Versenyhivatallal készült interjú elérhető a Youtube csatornánkban


print