VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Árvizi mentés Bulgáriában

2014-08-12

Gosho kutya története

A bevetés egy hetes munkája során a Négy Mancs sázmos háziállatot is mentett, Gosho kutya közéjük tartozik. Ő egy tyúkól magas polcán talált menedéket, és a víz visszahúzódásakor még mindig ott volt, amikor rátaláltunk. Szerencséje volt, miután a járványveszély miatt szükséges oltásokat megkapta, újra tlaálkozott gazdájával.

Nézd meg a rövid videónkat Goshóról!


Összegzés

2014 augusztus 11-én vasárnap a Négy Mancs befejezte egyhetes munkáját a bulgáriai Mizia térségében. 
A szörnyű árvíz miatt 900 embernek kellett elhagynia az otthonát, volt, ahol négy métert emelkedett a víz szintje. Csapatunk már komoly gyakorlatra tett szert a katasztrófa sújtotta területeken végzett munkában: az árvíz által elöntött területekről a lakóknak meneküléskor rendszerint nincs módjuk a gazdasági és házi állataik biztonságba helyezésére, melyek így - amennyiben nem fulladtak meg - étlen szomjan, magukra maradnak. A Négy Mancs tapasztalt emberei a lezárt területen, a megfelelő felszereléssel mozogva takarmánnyal és vízzel biztosítják az állatok túlélését, hogy amikor a gazdák visszatérnek, legalább az állataikat épségben találják.


Az ilyenkor szokásos járványveszély miatt a takarmányozáshoz hasonlóan fontos, hogy állatorvosaink beoltják a túlélő állatokat.
Az egy hét alatt kilenc tonna takarmányt osztottunk szét a hátra maradt állatoknak és további adományunk a bajba jutott gazdáknak mintegy 4000 állat takarmányozására lesz elég a következő 10-14 napon át.


Luckily, FOUR PAWS could rescue many animals affected by the floods.
© FOUR PAWS | Hristo Vladev

Mizia továbbra is víz alatt

Mizia több része továbbra is vízben áll, hiába dolgoznak folyamatosan a szívattyúk. Az evakuált 900 lakos jelentős része nem térhet vissza otthonába, mert az vagy romba dőlt, vagy lakhatatlanná vált. Többségüknek csak arra van módja, hogy a Négy Mancs által biztosított takarmányt immár saját kezűleg hordja ki az állatainak.


Many companion animals were tracked in flooded houses for days.
© FOUR PAWS | Hristo Vladev

Több ezer állat fulladt meg

 A bulgár hatóságok elkezdték az elhullott állatok tetemeit begyűjteni azokról a területekről, amelyek már megközelíthetőek. Biztos számot még természetesen nem lehet tudni, de vad, házi és gazdasági állatokkal együtt biztos több ezerről van szó.


Finally the water retreats and food can be distributed.
© FOUR PAWS | Hristo Vladev

Elkezdődött az árvíz utáni mentés

A Bulgár Belügyminisztériummal és a helyi Vörös Kereszttel együttműködésben megkezdtük a munkát. Biztosítottak számunkra a nagy mennyiségű takarmányhoz tárolásához szükséges megfelelő raktárhelységet, és munkatársainknak szabad bejárást a katasztrófa sújtotta területre. Másra nincs is szükségünk.
Mizia Buglária fővárosától, Szófiától 180-kilométerre északra van. Lakónak jelentős része gazdálkodó, aki állattartással is foglakozik. Az árvíz súlyossága miatt többüket helikopterrel kellett  kimenteni, állataik biztonságba helyezésére esélyük sem volt.
A Négy Mancs a következő napokban az árvízet túlélő, magukra hagyott állatokról fog gondoskodni, amíg azok gazdái haza nem térhetnek.
A munkát nehezíti, hogy a további esőzések miatt a víz csak lassan vonul le, de a terület jelentős része csónakkal már bejárható.


This farmer was overwhelmed when she learnt that all of her animals have survived the flooding.
© FOUR PAWS | Hristo Vladev

In a first step the Bulgarian FOUR PAWS rapid response team rescued animals from their flooded homes.
© FOUR PAWS | Yavor Gechev

Many farmes have been destroyed by the devastating floods.
© FOUR PAWS | Yavor Gechev

print