VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Az első kerekasztal a tollgyártókkal és vásárlókkal

2014-06-10

A Négy Mancs a teljes gyártási lánc átláthatóságáért dolgozik

Múlt szerdán először ültek kerekasztalhoz a tollipar képviselői azért, hogy a pehely előállításának az állatok jólétével kapcsolatos összefüggéseiről beszéljenek. A Négy Mancssal közös megbeszélésen azt vizsgálták, hogy miként lehet a kacsák és libák jólétét a teljes gyártási lánc során biztosítani. Jelenleg a legtöbb outdoor márka, ágynemű gyártó, divat és sportmárka nem tudja garantálni a vásárlói számára, hogy a felhasznált pehely nem származik olyan kegyetlen technológiát elszenvedett állatoktól, mint a kényszertömés vagy az eleven tolltépés. 

 

A kerekasztal megbeszélésen a Négy Mancs mellett a Patagonia és a The North Face outdoor gyártók, az ágyneműipar képviseletében a Német Pehely és Tollszövetség (VDFI), valamint – természetesen a pehely és toll gyártó, forgalmazó cégek mellett – számos egyéb ruhaipari márka vett részt. Az összejövetelt a német Nemzeti Sportszergyártók Szövetsége szervezte. 


A Patagonia, a The North Face és a Német Pehely és Tollszövetség bemutatták a saját minőségbiztosítási követelményeiket, valamint a nemzetközileg elismert agrár monitoring cég, az Agrovet is a saját, a Négy Mancs kritériumai szerint felépített ellenőrző rendszerét. 

 

A Patagónia 2014 szeptemberétől tervezi, hogy kizárólag olyan pelyhet használ, ami nem hozható kapcsolatba az eleven tolltépéssel és a kényszertöméssel. A The North Face 2015 őszétől tervezi teljes mértékben kiszorítani termékeiből az állatokkal szemben kegyetlen technológiákat alkalmazó cégek pelyhét.  “Végre a pehely és tollgyártók kezdik fontos értékként kezelni az állatok jólétét” - mondta Nina Jamal, a Négy Mancs gazdasági állatokkal foglalkozó szakértője. “A cégek pozitív hozzáállása nagy előrelépést jelent, és jó volt látni, hogy néhányan milyen komolyan veszik a termékek előéletének lekövetését. Úgy látjuk, hogy az előállító ipar is kész arra, hogy az állatokkal szembeni kegyetlenségeket érdemben visszaszorítsa. Ezzel együtt is még van hova fejlődni, a teljes előállítási lánc átláthatósága például okvetlenül szükséges a rendszer megbízhatóságához. Mivel legtöbbször a szülő párokat szokták elevenen megtépni, a monitoringnak is náluk kell kezdődnie." 


print