VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Bírósági döntés ellenére folyik a kóbor kutyák írtása Romániában

2014-06-26

A romániai fellebbviteli bíróság jogerős döntése szerint június 20-a óta a kóbor kutyák megölése illegális. A Négy Mancs keresetének köszönhetően ugyanis ezen a napon függesztették fel a kutyák lemészárlását lehetővé tevő törvény végrehajtását. A bukaresti önkormányzat illetékes szervezete, az ASPA azonban folytatja tevékenységét, immáron jogellenesen.Razvan Bancescu, a szervezet vezetője egy tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: addig folytatják a tevékenységüket, amíg a bíróság meg nem indokolja a döntését. “Addig azonban az ASPA tevékenységét nem érinti az ítélet, így folytatjuk a munkánkat.” Elmondása szerint kilenc hónap alatt 25 ezer kutyát fogtak be és ebből mintegy 10 ezer állatot öltek meg. “A Négy Mancs felszólítja az ASPA-t és a többi önkormányzatot, hogy tartsák tiszteletben a bíróság döntését és azonnal állítsák le az állatok elpusztítását” - mondta Gabriel Paun, az állatvédő szervezet nemzetközi kampányigazgatója. “A bírósági döntésnek ellenszegülők ellen hatalommal való visszaélésért és a közpénzek illegális felhasználásáért büntetőeljárás indítható. Ha az állami sintércég vezetője ezt másként látja, akkor az csak a magánvéleménye lehet.”

 

“A kormánynak van ugyan lehetősége, hogy fellebbezzen a döntéssel szemben a romániai Legfelsőbb Bíróságon, ez azonban csak a konstruktív megoldás kidolgozását hátráltatja” - hangsúlyozza Gabriel Paun. “Sokkal okosabb lenne szakértőkkel együtt azonnal hozzálátni egy új és gyors cselekvési terv kidolgozásához. Ha a kormány ezt az utat választja, a Négy Mancs felajánlja tudását és erőforrásait.”

 

A kóbor kutyák kiirtását lehetővé tevő romániai törvény 2013 októberében lépett életbe. A végrehajtás karácsony után nem sokkal el is kezdődött, és azóta több ezer kóbor kutyát öltek meg a lehetőséggel élő önkormányzatok, köztük Bukarest is. A Négy Mancs először a kormányt kérte a törvény visszavonására, amit az sajnos nem tett meg. Ezt követően, 2014. márciusában fordultak az állatvédők a fellebbviteli bírósághoz. Az elmúlt években a Négy Mancs a kóbor kutyák problémájának keletkezésére koncentrált: “Támogatóink segítségével több mint 100.000 kóbor kutyát ivartalanítottunk Romániában. Tovább folytatjuk ezt a munkát, de az utcák csak akkor lesznek biztonságosak és a kutyák helyzete is csak akkor lesz jobb, ha törekvésünket ésszerű jogi szabályozás támogatja és az önkormányzatok sem a mészárláson, hanem a humánus megoldásokon dolgoznak” - hangsúlyozta Paun.

 


print