VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Blokáddal állították meg Bukarestben az illegális kutyamészárosokat

2014-09-19

A Négy Mancs a román miniszterelnököt sürgeti a mészárlás leállítására

A Bukarest melletti Bagadiruban a Négy Mancs román, német, osztrák és brit aktivistái lezárták az utat egy, a Bukaresti Állatvédelmi Hatóság (ASPA) által illegálisan megölt kutyák tetemeit szállító teherautó előtt. Az állatvédők békés megmozdulásuk során egy 5 m hosszú molinót feszítettek ki, amelyen az állt, hogy „Ponta miniszterelnök úr, állítsa le a kóbor kutyák törvénytelen irtását!”. A teherautóra “törvénysértő” és “bűncselekmény” feliratú matricákat ragasztottak. 

 Már közel három hónapja, hogy az ASPA, a Bukaresti Önkormányzat szervezete, egészséges kóbor kutyákat írt törvénytelenül, az állam közbeavatkozása nélkül. A Négy Mancs arra kéri a rendőrséget, hogy kényszerítse ki a román fellebbviteli bíróság döntésének végrehajtását: a bíróság június 20-án megsemmisítette a kóbor kutyák kiirtását lehetővé tevő törvényt, így jelenleg semmilyen, ilyen irányú tevékenységnek sincs törvényi alapja. 

“Akik most irtják a kutyákat, bűncselekményt követnek el, és a törvényes rend helyreállítására az az egyetlen mód, ha a rendőrség ennek megfelelően és keményen lép fel velük szemben” - mondta Gabriel Paun. “A mostani helyzet elfogadhatatlan. Felszólítjuk Ponta miniszterelnököt, hogy vegye kézbe az irányítást, állítsa le a mészárlást és biztosítsa az utcák biztonságát humánus módon.” 

A rendőrség 48 órán belül ígért választ a Négy Mancsnak. 

 

Răzvan Băncescu, a Bukaresti Állatvédelmi Hatóság vezetője szerint a Bukarestben megölt 16 ezer kutyának több mint felével június 20-a után, vagyis már törvényi felhatalmazás nélkül végeztek. Ezért a Négy Mancs a szervezet több vezető tisztviselője ellen büntetőfeljelentést tett.

 

Az állatok irtásának törvénytelensége nem az egyetlen probléma az ügyben. 

2014 júliusában a Négy Mancs sokkoló riportot és videofelvételeket mutatott be arról, hogy a román állami sintértelepek többségén milyen törvénysértések zajlanak. Március és május között az állatvédők a 81 hivatalosan regisztrált telep közül 43-at vizsgáltak meg. Ezek közül egy sem felelt meg a törvényi előírásoknak. 29 alkalommal merítették ki a törvénysértés fogalmát is: túlzsúfolt kennelek, az élő állatok között otthagyott tetemek, a kölykök és az anyaállatok idegen kutyákkal voltak összezárva, a kutyatáp szeméttel, vizelettel és kutyapiszokkal volt összekeveredve. Több helyen véresek voltak a ketrecek, a kutyák pedig betegek és sérültek.

 


print