VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Büntetőeljárás előtt áll a Négy Mancs kutyáit elrabló állami szervezet

2014-04-29

Bukarest, 2014. április 29. A Négy Mancs nemzetközi állatvédő szervezet feljelentésének hatására a Bukaresti Önkormányzat alá tartozó ASPÁ-t, az Állami Állatvédő és Felügyelő Hatóságot lopással, hatalommal való visszaéléssel és rongálással gyanúsítják. A Négy Mancs március 21-én tett feljelentést a rendőrségen, miután az ASPA emberei március 18-án kegyetlen és törvénytelen módon elvittek az állatvédők tulajdonában álló 18 kutyát.


Feltörték a Négy Mancs bukaresti állatklinikájának a zárát, brutális módon bántak az elhurcolt állatokkal és megrongálták a lábadozó állatok kifutóit. Az agresszió nem csupán a Négy Mancs saját klinikája, hanem a klinikát magába foglaló menhely ellen is irányult. Az ASPA dolgozói összesen 90 kutyát szállítottak a bragadirui kutyatelepre, melyekből 17-et a média nagy érdeklődésének köszönhetően sikerült visszaszerezni. Ugyanakkor 9 állat belehalt az ASPA támadásába. 

 

Amikor a kamerák előtt a Négy Mancs kérdőre vonta az ASPA vezetőjét, hogy miként tehet ilyet egy nevében állatvédő szervezet, akkor Razvan Bancescu vezető azt felelte: “Majd megváltoztatjuk a nevünket.” 

 

A Négy Mancs élesen elítéli Razvan Bancescu hozzáállását. “Az ASPA egy állatvédő hatóság, és ennek megfelelően kellene cselekednie” - hangsúlyozta Garbiel Paun, a szervezet nemzetközi kampányigazgatója. “Bascescu állatokkal való kegyetlen bánásmódja alkalmatlanná teszi erre a munkára. Azonnali leváltását követeljük.” 

 

A hatóságoknak egyre több kegyetlenségére derül fény. Pár nappal az ASPA korábbi dolgozói árulták el a médiának, hogy a szervezet a kóbor kutyák befogásánál milyen kegyetlen módszereket alkalmaz. Azzal vádolták a szervezetet, hogy az ilyenkor szokásos nyugtatók alkalmazása nélkül kellett minél több állatot befogniuk, tekintet nélkül a módszerekre, szabályokra. “A befogásra használt eszközök rossz állapotban voltak. Az acél kábelekről például hiányzott a gumiborítás - mondta az egyik korábbi alkalmazott. Emiatt a legtöbb befogott állatnak komoly szenvedést okoztak, és általában véres volt a szájuk. Több kutya belepusztult a befogásba vagy a szállításba.” Többük azt is elmondta, hogy a kutyák akár 14 órát is eltöltöttek ilyen állapotban a furgonokban. 

AZ ASPA által szerződtetett három magáncég minden befogott kutya után 50 eurót kapott, tekintet nélkül azok állapotára. Razvan Bancescu a vádakra reagálva elmondta “A módszerek nem a legelegánsabbak, de a törvényeknek megfelelnek.” A Négy Mancs felkérte a román Nemzeti Állatorvosi Hatóságot a módszerek kivizsgálására, tekintettel arra, hogy a törvény szerint a fogságba esett állatok bántalmazása szigorúan tilos. 

 

Ugyanezen a héten sokkoló videó mutatta be, ahogyan az állami ASPA által üzemeltetett bragadirui kutyatelepen az állatokkal bánnak az alkalmazottak. A TV-kben is lejátszott felvételek szerint az állami alkalmazottak ütlegelik az állatokat, majd hagyják kiszenvedni őket. A Négy Mancs ennek megfelelően kiegészítette a rendőrségi feljelentését. 

 

“Azt reméljük, hogy a büntetőeljárásokat a hatóságok rövidesen az állatkínzás tényének megállapításával fogják lezárni”- mondta Garbiel Paun. “Az ASPA-nak új vezetőre van szüksége, aki valóban az állatok érdekében cselekszik. 

 

Romániában a kóbor kutyák mészárlása 2014 februárjában indult. Bukarest mellett legalább négy másik város kezdte el hivatalosan irtani őket, és további városok készülnek követni példájukat. A kutyák legyilkolását lehetővé tevő törvény 2013 szeptemberében lépett életbe, miután egy gyermeket kutyák tragikus körülmények között halálra sebesítettek. Az új szabályzás értelmében a közterületen befogott kutyák 14 napig várnak egy menhelyen a gazdájukra vagy egy esetleges örökbefogadóra, utána el lehet őket pusztítani. Ez fiatal, egészséges kutyák leölését is jelenti. 

 

AZ ASPA saját adatai szerint egyedül Bukarestben 18 ezer állatot fogtak be, ebből 8.200-at fogadtak örökbe, 2.700 van menhelyeken és 7.100-at öltek meg. 

 

A Négy Mancs arra kéri az állatbarátokat, hogy támogassák a román miniszterelnöknek szóló online petíciót, hogy véget vessünk végre a kutyák tömeges gyilkolásának: www.four-paws.org/nokilling

 


print