VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Bulgária utolsó cirkuszi tigrise

2015-09-18

Szeptember 22: jó hírek

Varva, az utolsó bulgár cirkuszi tigris gyorsabban állt neki a szabadtéri kifutóját felfedezni, mint ahogy azt vártuk. Bár 12 évig élt egy kicsi ketrecben, két nappal az érkezése után volt bátorsága kimenni abba a környezetbe, amivel soha nem találkozott, "csupán" génjeiben érezhette, hogy oda tartozik. 
Ez a tigris életében először fekszik füvön, tud napozni és nyújtózni, tud játszani, tudja a szabadban izmai erejét érezni. 
Nagyon köszönjük támogatóinknak, hogy lehetővé tették ezt a kis csodát! 

 © FOURPAWS | 2015

Update: szeptember 17: Megérkeztünk!

Varva biztonságban van. Hosszú volt az út Bulgáriából Németországba, de megérte: Varva életében először úgy élhet, ahogy egy tigrisnek kell. Természetes körülmények között, ahol fára mászhat, fürödhet, érezheti az izmainak erejét, a mozgás örömét.

Először egy kisebb kifutót kap, hogy legyen alkalma az új környezetéhez szokni, és hogy a gondozók meg tudják figyelmi a természetét, viselkedését. Egyesek azonnal elkezdik felfedezni a területüket és határaikat, másoknak hetekbe is telhet, amíg merik bejárni a kifutójukat.
Sajnos a fogságban tartott nagymacskák visszavadítása nem lehetséges, ezért a Négy Mancs a németországi TIERART mellett Dél Afrikában is üzemeltet egy természetes élőhelyet kináló nagymacskaközpontot, a LIONSROCK-ot. 

 

Friss képek Varváról: a facebookon és az instagramon! © FOUR PAWS | 2015

Varvát altatás után megvizsgálták az állatorvosaink. A szállításhoz magához kell térnie. Szerencsére cirkuszi állatként Varva hozzászokott ahhoz, hogy teherautókban hosszabb távokat utazzon.

Mint mindig, most is nagymacskákkal kapcsolatban sok tapasztalatot szerzett állatorvosok kisérik a tigrist az útján: akik munkájáért Johanna Payner felel. © VIER PFOTEN | 2015

Ő Varvara, az utolsó bulgáriai cirkuszi tigris. Egész életében vagy egy ketrecben élt, vagy mutatványokat mutatott be lármás közönség előtt, szemébe világító reflektorok között.

2015 januárjában lépett életben Bulgáriában a vadállatok cirkuszi tartását tiltó törvény, ám tulajdonosának ettől még nem lett pénze arra, hogy az állat megfelelő körülmények közé kerülhessen, ezért az elmúlt hónapokat egy teherautó hátán, a ketrecében töltötte. Itt annyi tere is alig volt, hogy egy helyben megforduljon.


Szerencsére a Négy Mancs meg tudott állapodni a tulajdonossal, így Varva szenvedései véget érnek: a tigris útban van a fajtájának megfelelő körülményeket biztosító német TIERART nagymacskaközpontba. 


Így él Varva egész életében.
© FOUR PAWS | 2015

print