VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Cecil, az oroszlán halála

2015-08-03

© FOUR PAWS

Update, 2015. augusztus 2: A Négy Mancs csapata a helyszínen van Zimbabweben 

Most, hogy Cecil szomorú esete végre a szélesebb közönség figyelmét is a konzervvadászat évek óta zajló visszataszító módszerére irányította, a Négy Mancs arra szólítja fel az Egyesült Államokat és az európai országokat, hogy tiltsák be az így szerzett vadásztrófeák behozatalát. A Négy Mancs egy szakértői csoportja Zimbabweben, a Hwange Nemzeti Parkban elemzi a helyzetet, mely nem csak Cecil tragédiája szempontjából fontos, hanem testévre, Jericho, és Cecil árváinak helyezete miatt is. A Négy Mancs régóta foglalkozik mind az oroszlánokkal, mind a konzervvadászat visszaszorításával, így szakértelmét szeretné Cecil hátrahagyott kölykeinek megvédésre fordítani. Az eddigi információk szerint Cecil életben maradt testvére, Jericho vette át a kölykök védelmét, ami nagyon bíztató jel. 

 

Úgy látszik, a tragédia hatására az oroszlánok között is működik az összetartás. 

 


Cecil esete egyáltalán nem ritka

Évekkel ezelőtt kezdtünk kampányba a trófeavadászat legbetegebb formája, a konzervvadászat - vagy ketreces vadászat ellen. Jól működő és könnyen elérhető gyakorlata alakult ki annak, hogy emberhez szokott,  vagy akár fogságban tartott vadállatokat tereljenek a jól fizető, magukat vadászoknak tartó vendégek elé, akik azt lelövik. Az esetek nagy részében e személyeknek nincs is rendes fegyveres tudása, így az állattal csak a sokadik lövés végez.


"Cecil lelövésének módja cseppet sem egyedi eset” - mondja Ioana Dungler, a Négy Mancs vadállatokért felelős szakértője, amikor a CNN kérdezte a jelenségről. © Youtube

Az oroszlánok száma egyre fogy

A vadon élő oroszlánok száma egyre fogyatkozik: a szakértők becslése szerint Afrikában összesen 23 ezer állat ál már csak szabadon. 23 ezer. 


A Négy Mancs bevadul #FOURPAWSgowild

A  #FOURPAWSgowild kampányunk keretében nem csak a konzervvadászat visszaszorítására koncentráltunk, hanem általában a nagymacskák sanyarú tartási körülményeire is. A Négy Mancs nem csak a Dél-Afrikában űzött konnzervvadászat felszámolásáért dolgozik, hanem azért is, hogy az oroszlánok kerüljenek vissza a TOPS listára, amely az veszélyeztetett és védett fajokkal kapcsolatos dolgokat szabályozza. Az is célunk, hogy betiltsuk az oroszlánok farmokon való tenyésztését, és emberközelben való nevelését, mely csak különleges, vészhelyzetben volna megengedhető. Ez a gyakorlat ellentétes a fajta érdekeivel és az első számú kitermelője a konzervvadászatnak és az állatok további fogságban való tartásának. 

 

Itt támogathatod aláírásoddal a kampányunkat:

www.cannedhunting.com

 

#FOURPAWSgowild

 


A CNN a LIONSROCK nevű nagymacska-menedékünkben

A CNN forgatócsapata a Dél-Afrikai Lionsrockban, a Négy Mancs által üzelemtetett nagymacskaotthonban forgat. Itt több olyan tirgris és oroszlán él, akiket cirkuszból, magánszemélyektől mentettünk és a természetbe való visszaengedésük nem lehetséges. Lionsrockban biztonságban, természetközeli körülmények között élhetik le életük hátralevő részét.

 

http://edition.cnn.com/2015/07/29/africa/zimbabwe-cecil-the-lion-killed/index.html© FOUR PAWS

print