VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Egészséges orangután-bébi született a majomotthonunkban

2015-04-29

Borneó szigetén a Négy Mancs az Orángutánmentő Alapítvánnyal közösen üzemeltet egy majomotthont sérült, beteg vagy fogságból szabadított orángutánoknak. Borneón és Szumátrán a pálmaolaj ültetvények és szénbányák miatt gyorsan pusztítják az orángutánok otthonát, ami komolyan veszélyezteti a faj jövőjét. A majomotthonunkban gondos ápolást kapnak a rászoruló állatok, és az arra alkalmas  fiatalokat anélkül készítjük fel a szabad életre, hogy túlságosan hozzászoknának az emberek közelségéhez. © © BOSF | FOUR PAWS

A napokban Signe, az egyik védencünk egy kismajmot hozott világra. Még nem tudni, hogy a kicsi fiú-e vagy lány, az azonban biztos, hogy a szülés rendben lezajlott. Bár kicsit korábban a vártnál:

“Signe tinédzser-anyukának számít: az orángutánok általában 14 éves koruk körül szülnek, ő azonban még csak kilenc” - mondja Signe Preuschoft, a majomotthon munkatársa, éppen akinek a nevét viseli egyébként az ifjú orángutánanyuka. © Vier Pfoten - Mihai Vasile

A majomotthon lakói általában maguk gondoskodnak a táplálékuk beszerzéséről. Signe első anyanapjait megkönnyítendő azonban a gondozók biztos távolból, a megfelelő helyen elhelyezett gyümölcsökkel könnyítik meg. “Csak a minimálisan szükséges mértékben segítünk neki, a cél az, hogy megtanuljon önállóan boldogulni. A vadonban is erre lesz szüksége” - mondja Preuschoft. “Nagy öröm, hogy gondoskodik a bébiről - mivel Signe árva volt, ezért messze nem magától érthetődő, hogy ilyen jól működjenek az anyai ösztönei. Már a kicsivel együtt is jól mászik fára, ami szintén fontos és jó jel a jövőjükre nézve.” 

 

Singe 2009-ben került a Négy Mancs Visszavadítási Akadémiájára - ami az utolsó fázisa a természetbe visszaereszthető majmok “képzésének”. Korábban egy család háziállata volt, akik lemondtak róla, amikor Singe túl nagy és vad lett. A vad természetének itt kijöttek az előnyei, hamar kiderült, hogy alkalmas lehet arra, hogy a természetbe visszailleszkedjen. Ő lett az első lakója a majomotthonnak, aki az egész természetközeli körülmények között szült. 

 

Singe mellett hat másik orángután él a Visszavadítási Akademián: Sri, Justin, Ung, Heli, Kiki és Robert. Mindegyiket a saját tempója szerint, lépésről lépésre készítik fel a szabad életre. 

 

A Négy Mancs egy másik, saját orángutánotthont is tervez, Borneónnak már Indonéziához tartozó részén, a BOS Alapítvány által birtokolt 87 ezer hektáros erdőben. Signe Preuschoft az elmúlt hónapokat ennek előkészítésével töltötte: meg kell oldani az erdőterület biztonságát, fel kell építeni egy megbízható csapatot és ki kell választani azokat az állatokat, akik aztán az új Visszavadítási Akadémia lakói lesznek. 


print