VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Egy kóbor kutya új bőre

2015-12-23

Karácsony előtt pár nappal Johnny egy új típusú bőrátültetésen esett túl: feltehetően egy nagyobb kutyával való verekedés eredménye képpen a hátán egy nagy, nyílt sebet kapott, ami miatt mindenképp a segítségünkre szorult.


Hát lehet ennek a kutyának nem segíteni?
© VIER PFOTEN | Hristo Vladev

Az operáció jól sikerült, és 17 nappal később már a kötéseket is el lehetett távolítani. További két hét múlva már a korábban 263 négyzetcentiméteres seb is hihetetlen mértékben lecsökkent: mára alig 8 négyzetcentiméter nagyságú. Johnny erős. Ma pedig, négy hónappal az operáció után Johnny teljesen felépült, erős, egészséges, jókedvű, pont mint ahogy annak egy fiatal kutyánál lennie kell. A szerencséje pedig nem állt meg itt: nem kell tovább az utcán élnie, találtunk neki egy örökbefogadót.


A vállán látszik, milyen kis heg maradt a régi hatalmas nyílt sebből
© VIER PFOTEN | Hristo Vladev

Nem minden kóbor kutyának van ilyen szerencséje, se Szófiában, se máshol a világon. Johnnyt azonban a verekedés után állatbarátok találták meg, akik tudták, hova érdemes fordulni: bevitték az állatot a Négy Mancs szófiai kóbor állatok számára felállított klinikájára.

Gyorsan világossá vált, hogy a baj komoly. Johnnyn látszott, hogy egy különösen értelmes, és egyébként egészséges, akár szép jövő előtt álló kutyáról van szó. Azonnal kezelésbe vettük, de ez csak a fájdalmai enyhítésére volt elég. Ám szerencsére az eset felkeltette egy neves állatorvos barátunk figyelmét, aki kutyák bőrátültetésére specializálódott.

Dieter Ponweiser Szófiába utazott, és magával vitte azokat a műszereit is, amikre a különleges operációhoz volt szükség. Neki, és a műszereket biztosító cégnek, az Acelity-nek köszönhetően a sokat szenvedett kutya felépülése lehetővé vált.

 

A műtét komplikációk nélkül lezajlott

 

A műtét után Johnny látszólag különösebb féjdalmak nélkül tért magához. Míg korábban a kötések cseréjétől is retteget a szegény kutya, gyorsan megtanulta, hogy ez a művelet már nem jár számára különösebb új fájdalommal, ami mindnyájunkat nagy reményekkel töltött el.

 

A módszer, aminek Johnny volt az egyik első haszonélvezője “Acelity’s CelluTome™ Epidermal Harvesting system” névre hallgat, és a lényege az, hogy a paciens testének egyéb felületeiről ültetnek át kis bőrdarabokat a sérült, gyógyítandó felületre. A módszer főbb előnyei, hogy a paciens jóval gyorsabban tud felépülni szemben a hagyományos bőrátültetésekkel, gyorsabban és egyszerűbben végezhető el és kevesebb kockázatot rejt magában. A műtét egyébként három órát tartott.  

 

A módszer korábban csak embereken és lovakon volt kipróbálva.


print