VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Három medvebocs érkezett a hargitai medveóvodánkba

2014-06-19

A Négy Mancs három szerbiai medvebocsot fogadott be a Hargitán álló medveóvodájába, ahol a természetes, önálló életre készítik fel őket. A három bocs hamar beilleszkedett, és jól elvannak az átmeneti otthon többi medvebocsával. Az árva medvékre szakosodott menedékhely így most már összesen 26 medvebocsnak ad otthont.


A három, mintegy öthónapos, elárvult bocsot rendőrök találták meg Szerbia montenegrói határához közel. Mivel Szerbiában nincs olyan intézmény, amely úgy foglalkozna elárvult medvékkel, hogy azok felnőve képesek legyen visszailleszkedni a természetbe, ezért a Négy Mancs felajánlotta a bocsok befogadását az erdélyi medveotthonába. Carsten Herwig, a Négy Mancs medveszakértője nagyon örül a bocsok megérkezésének: “A bocsok számára Hargita rengetegében minden adott ahhoz, hogy felkészüljenek az embertől független, önálló életre. Munkatársainknak ez a legfontosabb feladata, ami cseppet sem könnyű majdnem harminc elárvult bocs esetében.”

 

A bocsok a szerb állam tulajdonában maradnak, és várhatóan két év múlva engedik őket szabadon születésük helyén. Megérkezésük előtt a Palici Állatkertben lábadoztak: mivel az anyjuk minden bizonnyal elpusztult, a kicsik nagyon legyengültek, a legkisebb nőstény alig nyomott 2,8 kilót. Mára erőre kaptak, jól esznek és nagyon játékosak. Palicban van medve-szempontból Szerbia legjobb állatkertje, ahol az 500 négyzetméteres kifutóban mászófák, vízesés és fürdésre való tavacska is vár az állatokra. “Azonban a látogatók állandó jelenléte ellehetetlenítette volna a bocsok természetes fejlődését és így a vadonba való visszatérésük esélyét is, ezért mielőbb a teljesen természet közeli körülményeket biztosító hargitai központba akartuk vinni őket” - mondta Carsten Herwig.

 

A hargitai medveneveldét 2004-ben alapította a Négy Mancs. Ezen az egyedülálló helyen olyan elárvult, fiatal medvékről gondoskodnak, akik a megfelelő körülmények között még alkalmasak lehetnek arra, hogy a természetbe visszaengedve újra szabad életet élhessenek. Ennek feltétele a rendkívül nagy, a nyilvánosságtól elzárt terület, és hogy az állatoknak még a gondozókkal is egészen minimális kapcsolata legyen. Átlagosan kétéves korukban engedik őket vissza a vadonba, a további megfigyelésüket lehetővé tevő jeladóval ellátva. Nagyon cuki videó


print