VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Hat egykori rab oroszlán kezd új életet a Négy Mancs dél-akfrikai menhelyén

2014-08-01

A Hollandiából érkezett nagymacskák állatkertek és cirkuszok ketreceiből szabadultak

A hat állat megérkezett a holland átmeneti menhelyből a dél-afrikai LIONSROCKba, és elkezdtek ismerkedni új, tágas lakhelyükkel. 

Az oroszlánok mindegyike ketrecekben töltötte eddigi életét. Ma már a Négy Mancs nemzetközi állatjóléti szervezet tulajdonában vannak, és egy hónapja élnek a fajtájuk természetes igényeinek sokkal-sokkal jobban megfelelő körülmények között. Megérkezésük után elfoglalták tágas, szabad téri kifutóikat, és jól láthatóan sokkal jobban érzik magukat. Velük együtt összesen 86 oroszlán és 14 tigris hívhatja már otthonának LIONSROCKot - mindegyikük korábban cirkuszokban, vagy szűkös állatkerti ketrecekben tengette életét. 

 A tekintélyes, 11 éves Kongó is cirkuszban dolgozott Nóra és Neide nevű, egyidős nővéreivel, mielőtt a Négy Mancs által egy évvel korábban átvett FELIDA holland állatmentő központba kerültek. Onnantól kezdve a testvérek közös kifutóban éltek és LIONSROCKban is együtt maradnak. Hármuk közül Nóra a legbátrabb, ő volt az első, aki elindult, hogy felfedezze új otthonukat, de rövidesen csatlakoztak hozzá a testvérei, Kongó és Neida is. Korábban Kongó alkalmanként kifejezetten agresszíven és nyugtalanul viselkedett a FELIDA menhely kicsi kifutójában, szerencsére LIONSROCK tágas mezőin ezzel sincs probléma. Rendszeresen és büszkén ellenőrzi a területét, és jól láthatóan remekül érzi magát kis falkája vezéreként. 

Az egy hónapos beszoktatás alatt a három oroszlán egy hektárnyi területen él,  de ezt követően még nagyobb területet kapnak majd. 

 A hétéves Simba és Pregan egy német állatkertben születtek, és 2012-ben kerültek a FELIDA állatmentő központba. A hím oroszlán Pregan-nak nincswn sörénye, mert fiatal korábban ivartalanították. A két nagymacska a beszoktatási időszakban egy 5000 négyzetméteres kifutón osztozik.    

A Négy Mancs helyi csapata szerint Pregan nyugodtan viselkedik új környezetében, nem lehet felingerelni. Nővére, Simba pedig nagyon érdeklődik a szomszédos oroszlánok iránt, időnként már a híres oroszlánüvöltését is hallatja. Hildegard Pirker, a LIONSROCKi állatjóléti központ vezetője azt mondta: “Ez jó jel. Tapasztalataink szerint akkor kezdik magukat igazán otthon érezni az új állatok, amikor csatlakoznak az itt lakóoroszlánok szokásos napi üvöltés koncertjéhez.”

 Gipsy 2009-ben került FELIDA menhelyre egy csőd felé tartó román állatkertből. A 13 éves állatnak rövidültek a csontjai, ezért járni sem tud rendesen, így neki az állatorvosi klinika mellett jutott egy 2500 négyzetméteres terület. Hiába bátorította őt a Hollandiából vele tartó régi gondozója, az első négy nap nem akart kimenni a szabad térre. Mára azonban megjött a kedve, és minden nap bejárja új területét, és üdvözöli új szomszédját, a Suga nevű öreg nőstény oroszlánt. Dél-Afrika száraz és meleg éghajlata nagyon jót tesz Gipsynek, akinek felépülését az állatorvosi kezelések és a speciális táplálkozás is segítik. 

 

Felbátorodva azon, hogy az oroszlánok igen gyors ütemben be tudtak illeszkedni új otthonukba, a Négy Mancs fejleszteni fogja a FELIDA menhelyet az ott lévő oroszlánok érdekében, valamint további nagymacskák átszállítását tervezi LIONSROCKba.  

 


LIONSROCKról: 

A Négy Mancs nagymacska-menhelye, LIONSROCK, életük végéig nyújt az állatok természetes szükségleteinek megfelelő otthont korábban szűkös állatkertekben, cirkuszokban, vagy magántulajdonban élt nagymacskáknak. A létesítmény 2007-óta áll Dél-Afrikában (18 km-re Bethlehem városától), és egész állatcsaládok számára tágas, természetközeli otthont nyújt, szükség esetén állatorvosi ellátással. LIONSROCKban a vadászat, a vadállatok kereskedelme és tenyésztése szigorúan tilos. A park teljes területe 1250 hektár, amelyen elsősorban nagymacskák osztoznak. Oroszlánok, tigrisek, leopárdok, gepárdok, sivatagi hiúzok, vadkutyák, hiénák és szerválok élnek itt, összesen 112-en, 56 hektáron. A park többi részén más afrikai állatok élnek szabadon: zebrák, gnúk, antilopok és társaik. 

 


print