VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Hivatalos jelentés: hamis indokon alapult a kóbor kutyák romániai mészárlása

2014-09-02

A Négy Mancs felszólítja Ponta miniszterelnököt a kóbor kutyák irtásának leállítására

 A nemzetközi állatjóléti szervezet, a Négy Mancs kiderítette: hamis indokok alapján kezdték el brutálisan irtani tavaly decemberben a kóbor kutyákat Romániában. Az állatok gyilkolását lehetővé tevő törvény 2013 októberében lépett életbe, miután a négyéves Ionut Anghel tragikus kutyatámadás áldozata lett. A baleset után a média kóbor kutyákról beszélt, és Basescu elnök erre hivatkozva kérte a parlamentet, hogy hozzon törvényt a kóbor kutyák tömeges írtásásáról. Ugyanakkor az ügyészség most nyilvánosságra került dokumentumai szerint a gyermeket egy cég őrkutyái ölték meg.“Ijesztő, hogy milyen könnyen lehet az érzelmeivel félrevezetni és manipulálni a társadalmat” - mondta Gabriel Paun, a Négy Mancs nemzetközi kampányigazgatója. “A szerencsétlen kisfiút nem kóbor kutyák ölték meg, mégis kóbor kutyák tízezreit ítélték miattuk halálra, csak hogy fedezzék a kormány tanácstalanságát és képtelenségét a probléma humánus kezelésére.” 

 

A Négy Mancs megkapta a Legfőbb Ügyészség által a román Legfelsőbb Bíróság számára készített vádiratot, melyet a szerencsétlenül járt kisfiú, Ionut Anghel halálának ügyében készítettek. A vádiratban - mások mellett - a bukaresti SC TEI REZIDENŢIAL SRL vállalatot és törvényes képviselőjét emberöléssel vádolják. 

 

A vádirat szerint: “az áldozat akadálytalanul jutott be az S.C. TEI REZIDENŢIAL S.R.L. bukaresti ingatlanjának területére, melyet a cég hét kutyája őrzött.” A vádlottak “nem tették meg azokat az intézkedéseket, amelyek a megakadályozhatták volna a tragédiát, nem kerítették be a területet, hogy a kutyák kizárólag a saját birtokon tartózkodjanak, és amit egyébként az agresszív és veszélyes kutyák tartására vonatkozó szabályzás is előír.” 

A jelentés azt is megállapítja, hogy az őrkutyák közül több az állatorvosi hatóságnál a cég nevére volt regisztrálva, így semmiképp sem számíthatnak kóbor kutyának. 

 

Răzvan Băncescu, a hivatalos Bukaresti Állatvédelmi Hatóság vezetője a múlt héten kijelentette, hogy egyedül a fővárosban 16 ezer kóbor kutyát öltek meg és kétezer állatot gyűjtöttek össze a telepeken. Băncescu azt is elismerte, hogy a kutyák felét illegálisan ölték meg: 2014 június 20-án ugyanis a Négy Mancs kezdeményezésére a román fellebbviteli bíróság felfüggesztette az állatok irtását lehetővé tevő törvényt. Az állatvédők a törvény felfüggesztése után annak megsemmisítése iránt is keresetet indítottak a román kormány ellen.

 

Gabiel Paun: “Basescu elnök kérésére a parlament egy hét alatt meghozta a gyilkos törvényt. Răzvan Băncescu a közpénzekből folytatja a kóbor kutyák törvénytelen gyilkolását, az őket védő állatbarátokat megveri, a nőkre ugyanúgy ököllel támadt. Oprescu, Bukarest polgármestere pedig támogatja őt. Ponta miniszterelnök viszont hallgat. Valami nagyon rosszul megy ebben az országban. További jogi lépéseket teszünk, először is a bűnöző Băncescu ellen.  

 

2014 júliusában a Négy Mancs sokkoló riportot és videófelvételeket mutatott be arról, hogy a román állami sintértelepek többségén milyen törvénysértések zajlanak. Március és május között az állatvédők a 81 hivatalosan regisztrált telep közül 43-at vizsgáltak meg. Ezek közül egy sem felelt meg a törvényi előírásoknak. 29 alkalommal merítették ki a törvénysértés fogalmát is: túlzsúfolt kennelek, az élő állatok között otthagyott tetemek, a kölykök és az anyaállatok idegen kutyákkal voltak összezárva, a kutyatáp szeméttel, vizelettel és kutyapiszokkal volt összekeveredve. Több helyen véresek voltak a ketrecek, a kutyák pedig betegek és sérültek.. 

 

“Értesítettük a felelős állatorvosi hatóságot a bűncselekményekről, de még nem kaptunk választ tőlük” - mondta Gabriel Paun. “Júniusban és augusztusban újra megvizsgáltuk a telepeket, és a helyzet nem változott. Nem tudunk tovább bízni bennük, így sürgetjük Ponta miniszterelnököt, hogy hallgasson mindazokra, akik elítélik a kóbor kutyák irtását: a romániai lakosság 62%-ára, akik ellenzik a mészárlást, és arra a 173 ezer uniós polgárra, akik levélben kérték őt a vérengzés leállítására. 

 


print