VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Hosszú távú megállapodás a Duna-delata vadlovainak érdekében

2015-09-11

A nemzetközi állatjóléti szervezet, a Négy Mancs hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a Duna-delta Bioszféra Rezervátummal a leteai vadlovak védelméről.

Nagyon örülünk, több éves munkánk eredménye ért be a mostani döntéssel. © FOUR PAWS | Matthias Schickhofer

Az együttműködés célja, hogy az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Letea erdő ökoszisztémája és az ott élő vadlovak egyaránt védettek legyenek. A következő tíz évben a két szervezet közösen fog gondoskodni a lovak születésszabályzásáról, és fogja őket védeni a befogástól, bántalmazástól, vadászattól.

 

A Négy Mancs fogja a jövőben is biztosítani a szakmai és a logisztikai támogatást a vadlovak túlszaporodása elleni lehető leghumánusabb módszerhez, az oltással való fogamzásgátláshoz. A rezervátumot kezelő hatósággal együttműködésben a Négy Mancs kampányt is szervez az térségben az érintettek számára a vadlovak természetéről, arról, hogy miként lehet védekezni a kártételük ellen és hogy milyen velük kapcsolatos félelmeknek hiányzik a valós alapja. Ugyancsak fontos előrelépés lehet a vadlovak biztonsága felé, ha a helyi lakosság és a rezervátum kihasználja a bennük rejlő turisztikai lehetőségeket, amelyben szintén közre fog működni a Négy Mancs. © FOUR PAWS | Matthias Schickhofer

Lucian Eduard Simion, a Duna-Delta Bioszféra Rezervátum igazgatója:

“Mintegy ötszáz vadló él itt, melyek ha túlszaporodnak, komolyan veszélyeztethetik a helyi értékes ökoszisztémát. Amennyiben a számuk kontrolálva van, akkor viszont gyönyörű, értékes lakói lehetnek a Duna-deltának, és mi azon vagyunk, hogy még sokáig szabadon élhessenek a rezervátumban.”

 

Robert Hengl, a Négy Mancs lovas programvezetője:

“2009-ben kezdett el a Négy Mancs ezekkel a lovakkal foglalkozni, amikor az állaomány túlszaporodása miatt egyre több lett a konfliktus a helyi gazdákkal és a rezervátummal, hiszen az ökoszisztémát és a mezőgazdasági területeket is elkezdték károsítani. Nagyon örülünk, hogy sikerült olyan konstruktív megoldást találni, ami a lovaknak is és a helyi természetvédelem szempontjainak is egyaránt megfelel.”© FOUR PAWS | Matthias Schickhofer

A történelmi dokumentumok szerint a tatárjárás, a 13. század óta élnek szabadon lovak a térségben. Számuk a pár ezer és a pár száz között ingadozott. A Négy Mancs 2013 tavaszán tartott lovas népszámlálást a levegőből, melynek alapján most a számukat mintegy 500 körülire lehet becsülni. Mivel megszaporodtak a helyi gazdák panaszai és a környezetvédelmi hatóságok is egyre problémásabbnak látták a lovak növekvő számát, a Négy Mancs jelentkezett, hogy humánus módszerekkel (oltásos fogamzásgátlással) kontrolállják az állatok szaporodását.

 

A mostani megállapodás azért jöhetett létre, mert az állatvédők módszere a gyakorlatban is bizonyított, így a természetvédelmi hatóságok hosszú távon is elkötelezték magukat e megoldás mellett. 


print