VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Indiai bevetésen a Négy Mancs állatorvosai

2015-03-10

A Négy Mancs nemzetközi állatjóléti szervezet állatorvosai a dél-indiai Chennai városba utaztak, hogy a helyi „Indiai Kék Kereszt“ szervezettel közösen ellássák, beoltsák, féregtelenítsék és ivartalanítsák a sérült és beteg kóbor állatokat. A Négy Mancs állatorvosai két héten át azokat az állatokat is ingyenesen kezelik, melyeket gazdáik behoznak a klinikára.
Az Indiai Kék Kereszt állatorvosai évek óta havonta több száz kóbor állatot ivartalanítanak és látnak el, mégis minden nap több kisteherautónyi kóbor kutyát és macskát hoznak be hozzájuk kezelésre.


Ez kora reggeltől késő estig tartó munkát jelent az állatorvosok számára. Dr. Anca Tomescu, a Négy Mancs csapatvezetője naponta több tucat kutyát ivartalanít és olt be. Persze vannak különlegesebb, problémásabb esetek: madarak, majmok, tehenek, kígyók is megfordultak a doktornő műtőasztalán. „Az indiai állatorvosok nagyon jók, de kevesen vannak a segítségre szoruló állatok számához képest“ - mondja a doktornő. „Nagyon örülök, hogy támogatni tudjuk az Indiai Kék Keresztet, hiszen India a második otthonom. Nem tudom szavakba foglalni, milyen jó érzés, amikor megmentettem egy állat életét “. 

Nem sokkal később még komolyabb feladat bukkant fel, egy vemhes és teljesen legyengült tehenet hoztak be a rendelőbe. A több órás, nagyon fárasztó operáció során több mint 25 kilogramm szemetet szedtek ki az állat gyomrából: műanyag palackokat, zacskókat és mindenféle vezetékeket.  „Olyan fáradt vagyok, mintha egész nap sportoltam volna“ – mondta Dr Tomescu. „Egy ilyen szemétkupac látványa mindenkit óvatosságra kell intsen, aki hanyagul eldobja a szemetet az utcán. Főleg itt Indiában, ahol a tehenek az utcán szabadon élnek és kutatnak élelem után.“ Azt, hogy sikerült-e megmenteni a tehén életét, csak a következő napokban fog kiderülni. 

 A Chennai tartományban aktív Indiai Kék Kereszt munkájával humánus módon csökkenti az India-szerte komoly problémát jelentő túlszaporodott kóbor kutyák és macskák számát.
Az állam több mint száz éve írtja a kóbor állatokat, és bár azóta folyamatosan nőtt évről évre a megölt állatok száma, sem a veszettséggel megfertőzött emberek, sem az utcán élő kutyák száma nem csökkent. Ez tehát nem hozott megoldást.

Az Indiai Kék Kereszt 1996-ban kezdte el a kóbor állatok befogását, oltását, ivartalanítását és szabadon engedését. Az ivartalanítási program megindításának évében még 120 ember halt meg veszettség következtében, majd ez a szám 2004-re mindössze évi öt főre csökkent.

 


print