VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Jobb élet vár öt idős romániai oroszlánra

2014-12-03

A Négy Mancs állatorvosai átvették a bezárt állatkertben maradt nagymacskákat

A nemzetközi állatjóléti szervezet, a Négy Mancs állatorvosai kezelik azt az öt oroszlánt, amelyek egy bezárt nagybányai (Románia, Észak-Erdély) állatkertben várták sorsuk jobbra fordulását. Az állatkert 2013 augusztusában zárt be, azóta az oroszlánok nyomorúságos körülmények között éltek. Az állatkert többi lakóját más román állatkertek vettek át, az öt nagymacska és egy szál pávián a helyi önkormányzat egy cementpadlós épületében várt arra, hogy valami jó történjen velük.  

Két állatorvos és vadállat-szakértő, Dr. Cornel Stoenescu és Dr. Ovidiu Rosu, mind az öt oroszlánt megvizsgálva arra jutott, hogy korukhoz és körülményeikhez képest meglepően jó állapotban vannak.

 

„Az operációk rendben lezajlottak, kollégámmal mindent rendben találtunk. Az állatok relatív jó állapota elsősorban annak köszönhető, hogy a helyi állatorvos rendkívül alapos és áldozatkész munkával gondoskodott róluk az utóbbi években. Mindent megtett azért, hogy az öt idős oroszlánnak a számukra tökéletesen alkalmatlan környezetben is minél jobb körülményeket biztosítson.” – nyilatkozta Dr. Stoenescu. Az öt állat élete rövidesen sokkal jobb lesz: a Nagybánya önkormányzata és a Négy Mancs között született megállapodás szerint az állatok jövőre a Négy Mancs dél-afrikai Lionsrock nagymacska-menedékébe költöznek, ahol az afrikai nap alatt, tágas kifutókban fognak élni és megfelelő élelmet, szükség esetén állatorvosi ellátást is kapnak. „Nagyon örülünk az önkormányzat döntésének“ – mondta Ioana Dungler, a Négy Mancs programvezetője. „Arra szólítjuk fel a román hatóságokat, hogy szerezzenek érvényt a román törvényeknek, és javítsák az állatkertekben élő állatok körülményeit. Sokkal jobb életet érdemelnek a jelenleginél.“

 

Romániában 26 állatkert üzemel, ezek közül hat veszítette el az üzemelési engedélyét a vadállatok elégtelen tartási körülményei miatt. Mivel a hatóságok ritkán találnak megoldást ezeknek az állatoknak az elhelyezésére, ezért gyakran évekig várakoznak nyomorúságos körülmények között, elégtelen táplálékon tengődve. Romániában még további 24 nagymacska szenved engedély nélküli állatkertekben az öt nagybányai oroszlánéhoz hasonló szörnyű helyzetben.

 


print