VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Julia és Zoya már biztonságban medvéskednek

2015-07-20
The two bears love their outdoor enclosure and especially the pool.
© © FOUR PAWS | Volodymyr Shuvayev

A két barnamedve egy régi teherautó platójára szerelt szűk ketrecben élt. A régi tulajdonosuk, aki már nem tudta eltartani a két állatot már egy olyan társaságnak akarta eladni őket, akik a láncra vert és legyengített medvéken vadászkutyákat "edzenek". Szerencsére még időben meg tudtuk őket menteni, így most a természetközeli körülményeket kínló Nadiya medveotthonban ismerkedhetnek új környezetükkel. 


What's more refreshing than stay in the water for hours. Julia and Zoya, our two bears, know how to enjoy their new life to the fullest.
© © FOUR PAWS | Volodymyr Shuvayev

FOUR PAWS rescuing brown bears - Zoya and Julia in Ukraine
© © FOUR PAWS | Volodymyr Shuvayev

Nem ők az elsők és nem is az utolsó hasonló sorsú medvék Ukrajnában

A korábbi tulajdonos szerencsére együttműködő volt. Az állatok eredete így sem tisztázott, az egyik valószínűleg egy orosz vándorcirkuszból került hozzá, a másikat valószínűleg bocs korában a vadonban fogták be. 

 

Carsten Hertwig, a Négy Mancs medveszakértője elmondta: Julia és Zoya jól vannak – gyorsan megismerkedtek az új otthonukkal és láthatóan élvezik, hogy életükben először füvet éreznek a mancsuk alatt és fürödhetnek, ami a medvék számára nagyon fontos.“

 

A gondozók egyelőre megfigyelés alatt tartják a két állatot. Az már látszik, hogy Zoyának vlószínűleg gyenge a látása, hiszen a szagokra éa a hangokra jobban reagál. Rövidesen eljön a tüzetesebb állatorvosi vizsgálat ideje is. Ezen múlik, hogy Zoya egyedül lesz-e a jövőben, hiszen ha erős gyengénlátó, akkor jobban biztonságban fogja magát érezni, ha nem kell más medvékkel megosztania a kifutóját.

 

Hertwig: „A rossz látása ellenére Zoya az, aki jobban kihasználja új birodalmának lehetőségeit. Julia csak este jön ki a barlangja hüvöséből, hogy a tóban fürödjön és a labdájával játszon.“

 

A mentés egyébként az ukrán minisztérium kérésére történt, mely világosan mutatja, hogy az ukrán medvék mentésére kialakult együttműködésünk jól halad, és a hivatalos szervek részéről mind a bizalom, mind a szándék megvan a rabságban tartott medvék életkörülményeinek javítására. 
© FOUR PAWS 2015

print