VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Megnyílt Koszovóban a Pristinai Medvemenedék

2014-09-29

Miután befejeződött a tágas szabadtéri kifutók kiépítése, a hétvégén hivatalosan is megnyílt a Négy Mancs Pristinai Medvemenedéke Koszovó fővárosa mellett. 2013 tavasza óta összesen 13, jellemzően éttermek melletti ketrecekből kiszabadított medve került ide, hogy végre a természetes igényeiknek megfelelő környezetben élhessenek. A két első szerencsés medve Mira és Ero voltak, akik már nagyon élvezik, hogy természetes körülmények között élhetnek. Talán életükben először.A magánszemélyek medvetartását a Négy Mancs nyomására tiltották be

A Balkán-félszigeten viszonylat elterjedt szokás volt, hogy az út menti éttermek, fogadók medvét tartsanak ketrecben. Részben a látogatók szórakoztatására, részben mert a babona szerint a medve szerencsét hoz a házra.

A Pristinai Medvemenedéknek köszönhető, hogy a magánszemélyek medvetartását már 2010 óta tiltó törvénynek a hatóságok elkezdtek érvényt szerezni. A területet Pristina városa bocsátotta a Négy Mancs rendelkezésére, és a város vezetése mellett Koszovó állam is támogatja munkánkat: a tervek szerint a közeljövőben a menedékhez vezető utat fogják kiszélesíteni.Kasszandra volt az első olyan mackó, akit a Négy Mancs ki tudott szabadítani ketrecfogságából. Koszovó ausztriai nagykövete, Dr. Johann Brieger és felesége, Roswitha értesítette a Négy Mancsot arról, hogy egy rendkívül legyengült nőstény medve él magára hagyva egy bezárt étterem melletti ketrecben. 

 

A jövőben a látogatók számára is többet fog kínálni a Négy Mancs Pristinai Medvemenedéke. Heli Dungler, a Négy Mancs alapítója és elnöke elmondta: “Következő lépésként egy olyan látogatói központot akarunk építeni, ahol a koszovóiak és az érdeklődő turisták a medvék életéről, szükségleteiről láthatnak, hallhatnak érdekességeket. Arról az egyre fontosabb témáról is akarunk beszélni, hogy miként élhetnek békésen egymás mellett a medvék és az emberek.” 


print