VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

A Négy Mancs Jordániába menekítette a traumatizált gázai oroszlánokat

2014-09-30

Miután a súlyosan sérült gázai állatkert a Négy Mancs segítségét kérte, a nemzetközi állatjóléti szervezet Jordániába szállította a lakhatatlanná vált állatkert három, súlyosan traumatizált oroszlánját. A többi állatnak Gázában segít a szervezet megfelelő körülményeket teremteni. A jordániai Ammanból a Négy Mancs által szervezett mentőakcióban Egyiptom, Izrael, Jordánia és Palesztina hatóságai működtek közre. A következő hetekben a Négy Mancs a Gázai övezet északi részén található Al-Bisan állatkertben rekedt többi állat megsegítésén fog dolgozni. Dr. Amir Khalil állatorvos, a Négy Mancs helyszínen tartózkodó csapatának koordinátora számára a legfontosabb a két hatéves, és a hétéves, vemhes oroszlán mielőbbi kimentése volt. „Nem csak arról volt szó, hogy a fajta igényeinek megfelelő környezetet, táplálékot és állatorvosi ellátást biztosítsunk nekik, hanem arról is, hogy ezek igen veszélyes vadállatok. A légitámadások után nem volt kérdés, hogy biztonságos tartásukra a Gázai állatkertben nincs lehetőség.“

 

Az állatokat Gázában altatták el, majd az állatorvosi vizsgálat után az erre való konténerekbe helyezték őket. A konvoj még aznap átért Jordániába, ahol szabadon engedték mindhárom nagymacskát ideiglenes kifutójukban. A megfelelő végleges otthonuk építése még folyamatban van: Ammantól 45 kilométerre készül a Négy Mancs új létesítménye, az „Al Ma´wa természet és vadvédelmi központ“. 

 

A Gázában maradt mintegy 30 állat számára is megoldás fog születni. Amir Khalil: „Látjuk, hogy az emberek itt szívükön viselik az állatkert lakóinak sorsát. A Négy Mancs szakértelmével és anyagi támogatásával is segíti a kifutók, ketrecek megfelelő felújítását, és az állatkert helyi munkatársainak továbbképzéséhez is hozzájárul.

Az állatkert helyreállítását egyébként a francia „30 millions d'amis“ („30 millió barát“) nevű szervezet is segíti. 

 

A gázai állatkert július eleji légitámadások során szenvedett el komoly károkat: ekkor több mint 80 állat pusztult el. Az elmúlt hetekben a Négy Mancs a túlélő harminc állat víz és takarmányellátását, valamint a szükséges oltásokat, állatorvosi beavatkozásokat biztosította. Az állatkert munkatársaival közösen megkezdték a kifutók és ketrecek helyreállítását, tisztítását, fertőtlenítését. A lerombolt vízvezetékeket is helyreállították. A sürgős segítségre már nagy szükség volt: az állatoknak akkor már napok óta nem volt friss vize és ennivalója. 


print