VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Menedéket építünk az állatviadalokról kiszabadított medvéknek

2015-02-25

Bár Ukrajnában már húsz éve be van tiltva, mégis számos medvét tartanak azért rabláncon, hogy vadászkutyákat edzenek rajtuk. A Négy Mancs második, Nyugat-Ukrajnában készülő medvemenedékében rövidesen a fajtájuknak megfelelő körülmények között élhetnek a súlyosan bántalmazott mackók. Carsten Hertwig, a Négy Mancs medveszakértője szerint: “A legtöbb ember Ukrajnában azt gondolja, hogy ez egy megőrzésre érdemes hagyomány - amin az ukrán kormánnyal közösen változtatni akarunk. Ha meg tudjuk értetni az emberekkel, hogy milyen szenvedést okoznak a medvéknek, akkor fel fogjuk tudni számolni a jelenséget.” A Négy Mancs ennek érdekében nemcsak a medveotthont építi Lviv városa mellett, hanem a kormánnyal koordináltan a már meglévő törvények betartatását is segíteni fogja. 

 

A medvemenedék kiépítéséhez és üzemeltetéséhez a Négy Mancs megnyerte a francia állateledelgyártó Royal Canin segítségét is. Az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktusok a tervek megvalósítását jelentősen lelassították, de mára sikerült megtalálni a megfelelő helyet: a helyi erdészet és a minisztérium 12 hektáros területet bocsát a szabadult mackók rendelkezésére. 

 Orest Hnyp, a megyei tanács elnöke szerint: “Az UNESCO által védett Roztochya bioszféra rezervátumbe a medvemenedék nagyon jól fog illeszkedni, és a térségre is jó hatással lesz. Nem csak munkahelyeket jelent számunkra, de a helyi turizmust is bizonyosan fel fogja lendíteni.” 

 

A Négy Mancs becslése szerint 15 és 20 között lehet azoknak az ukrajnai medvéknek a száma, akik alapvetően kicsi, betonpadlós ketrecekben élnek, és akiket kizárólag azért engednek ki rövid láncon, hogy a vadászkutyák gyakorolhassanak rajtuk. A karmaikat többnyire levágják, és a szükségesnél kevesebb vizet és ételt kapnak, hogy legyengülve kisebb veszélyt jelentsenek a viadal során a kutyákra. 

 

A tartási körülményeikből következő szörnyű stressz és a kutyák okozta sérülések miatt ezeket a medvéket nem lehet sokáig használni. A leselejtezett mackókat állatkerteknek adják el, vagy éttermeknek, akik ketrecben tartják turistacsalogatónak. Némelyiket egyszerűen kitömik. 

 

A Négy Mancs 2012 óta dolgozik Ukrajnában, elsősorban a fogságban tartott medvékre koncentrálva, de számos programot indított a kóbor kutyák és macskák problémájának humánus kezelésére. Eddig három illegálisan tartott medvét szabadított ki magánszemélyek ketreceiből és biztosít nekik új, természet közeli otthont a Zhytomyr város mellett épült első medvemenedékében.print