VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Nastia és Bodia összeköltözhettek

2014-05-02

A két megmentett medvebocs összebarátkozott az ukrajnai medvemenhelyen

2014. május 2. Mindkét medvebocsot nagyon fiatalon szakították el az anyjuktól, és csak a Négy Mancs menhelyén kerülhettek újra társaik közé. Korábban alaposan áttanulmányozták az ifjú medvék viselkedését, és miután látszott, hogy barátságos, társas lények, megkezdődhetett az összeszoktatásuk. Sikerrel: a két bocs ma már remekül megérti egymást, teljes egyetértésben esznek és fürödnek együtt. 

A Négy Mancs medveszakértője, Carsten Hertwig nagyon örül a sikeres összeszoktatásnak: “Nastia és Bodia nagyon játékosak, és nagy szerencse, hogy már ilyen jól kijönnek egymással a kifutójukban.”

 


Mindkét medvének volt pár hete, hogy megszokja a másik jelenlétét. A kifutóik egymás mellett voltak, és így bőven módjukban állt egymás szagát megtapasztalni - ezért is voltak olyan nyugodtak, amikor Bodiát először Nastia kifutójába engedték. Bár a természetben a medvék magányos állatok, ha elég nagy hely áll rendelkezésükre, mesterséges körülmények között társaságban is jól elvannak. A mostani tágas kifutójukban nyugodtan lesz lehetőségük a természetes hierarchiájukat kialakítani. A kezdetekkor előfordultak kisebb bunyók közöttük, néha az egyik volt az erősebb, a gyorsabb, néha a másik. “Az ilyen erőpróbák teljesen természetesek - mondja Hertwig. Biztos ami biztos, egy állatorvos ezen alkalmakkor jelen van, aki egy nyugtatólövedékkel bármikor közbeavatkozhat, ha a medvék komoly sérülést okoznának egymásnak. Erre azonban örömteli módon nem volt szükség.”

 

A közös kifutó mindkét medve számára nagyon hasznos.  Herwig szerint: “Nastiának a társaság hatására elmúltak a viselkedési zavarai, kevésbé félénk, és sokkal nyugodtabb, mint korábban. A vidám Bodiának is van végre egy játszótársa. ”

 

Természetesen a medvék összeszoktatása nem azt a célt szolgálja, hogy további medvéket tartsanak fogságban. Bodia még túl kicsi, de 2-3 év múlva ivartalanítják, - addig pedig párzási időszakban könnyen lehet, hogy átmenetileg külön lesz költöztetve párjától. 

 

A 2012-ben született Nastiat pár hetesen brutálisan elszakították anyjától, hogy gátlástalan állatkereskedők a Lutski állatkertnek adják el. A Négy Mancs onnan mentette meg és 2012-ben a Nadyai medveotthonba költöztette. A nagyjából egyidős Bodiát hasonlóan korán szakították el illegális állatkereskedők anyjától, majd adták el egy álruhás TV-stábnak. A TV értesítette a Négy Mancsot, aminek köszönhetően Bodia 2013 júliusában a medveotthonba kerülhetett. Bár mindkét mackónak rosszul indult az élete, ma már szépen fejlődnek, jó társaságban vannak és mindketten jól érzik magukat. 

 


print