VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Nemzetközi Orangután Nap


© BOSF | FOUR PAWS

Az orangutánok ellen sok fronton harcol az ember

A nemzetközi Orángutánok Napja alkalmából a Négy Mancs e különleges, veszélyeztetett állatok helyzetére hívja fel a figyelmet.

Amíg a fejlett országokban már arról van szó, hogy az emberszabású majmoknak az emberekhez való belső hasonlóságuk miatt alapjogokat kellene biztosítani, addig otthonaikban folyik a harc a túlélésükért. Az elmúlt négy évtizedben Borneón kétszer annyi esőerdőt semmisítettek meg mint a világ többi országában. Az orángutánok a pálmaolaj, a papír és a színipar áldozataivá válnak. Évente két-háromezer állatot ölnek meg, több helyütt az ültetvényesek vérdíjat tűznek ki a fejükre, mert féltik tőlük a termést. Az árván maradt kismajmokat pedig kereskedők háziállatnak adják el. A világszerte illegálisan eladásra kínált emberszabású majmok hatvan százaléka orángután. 


A Négy Mancs a vadonbeli, szabad életre készíti fel az árva orángutánbébiket

 

A Négy Mancs 2007 óta dolgozik együtt a Borneói Orangutánmentő Alapítvánnyal (Borneo Orangutan Survival Foundation - BOSF), hogy egy újabb esélyt adjon az életre ezeknek az állatoknak. A Samboja Lestari központban arra készítik fel az árván maradt kismajmokat, hogy a vadonba visszaeresztve önállóan tudjanak új életet kezdeni.

 

Dr. Signe Preuschoft, a Négy Mancs projektvezetője elmondta: „A legtöbb védencünk két és öt év közötti korban érkezik hozzánk, gyakran erősen traumatizált állapotban. A nálunk töltött évek során igyekszünk az elvesztett családi kötelékeiket helyettesíteni, valamint az önnáló táplálékszerzésre megtanítani őket. Egy vadon élő orángután még 14 éves korában is vissza-visszatér az anyjához, hogy tanuljon tőle. Az árva majomgyerekeknek a gondozók tanítják meg az esőerődben való boldogulás alapjait, ami cseppet sem könnyű feladat. Miként kell az erdőben tájékozódni, alvásra alkalmas biztonságos fészket építeni, az ellenséget felismerni és elkerülni és miként kell a többi ornángutánnal boldogulni. © BOSF | FOUR PAWS

 

Jelenleg hét majom tanul a borneói visszavadítási akadémián.  2013-ban a Négy Mancs és a BOSF hat majomot engedett vissza a szabadba, a védett Kehje Sewen erdőben. © BOSF | FOUR PAWS

Signe Preuschoft projektvezetőnk néhány mentett árva orangutánnal


print