VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Öt tudnivaló az állatbarát vakációhoz

2016-07-08

Más országok, más szokások - ez az egyik jó dolog az utazásban. Ami azonban a turistának első pillantásra izgalmas programnak, igazi cukiságnak  vagy finom falatnak tűnik, az komoly szenvedést jelenthet az állatoknak. Öt olyan tanácsot gyűjtöttünk össze, amiket könnyű követni és biztos, hogy jót teszünk vele az érintett állatoknak.


Nagyon cuki, de hát akkor is....
© VIER PFOTEN

1- Ne etessük a kóbor állatokat

Kezdjük a legnehezebbel. Különösen Dél- és Kelet-Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában nagyon sok kóbor háziállat él az utcákon. Állatszerető turistáknak magától érthetődő, hogy etessék őket,  amivel egy olyan élelemforráshoz szoktatják őket, ami az üdülési szezon végén megszakad, és ami talán még fontosabb: a macskák és a kutyák egyaránt az élelmezésüktől függően szaporodnak. Vagyis az etetésükkel egészen biztosan ahhoz járulunk hozzá, hogy még több kóbor kiskutya és kiscica éljen az utcákon.
Ennél sokkal helyesebb egy helyi állatvédő szervezetet támogatni.

 

2- Ne fotózkodjunk vadállatokkal

Mind gyakrabban kínálnak a turistáknak lehetőséget arra, hogy vadállatokkal, különösen vadállat kölykökkel fotózkodhassanak. Nyilván csábító egy közös szelfi egy medveboccsal vagy egy kisoroszlánnal, esetleg egy felnőtt állattal, azonban ezzel egy gonosz és minden bizonnyal méltán illegális tevékenységet támogatunk. A legtöbb esetben ezeket az állatokat a természetből, az anyjuk mellől ragadják el és mindenféle kábító szerrel tartják őket a fotózásra alkalmas állapotban.
Ez semmiképp sem olyan tevékenység, amit a pénzünkkel kéne fenntartanunk.

 

3- Tevegelés, pónifogat és társai

A turista programok között népszerűek az elefántháton lovaglás, tevegelés és társaik. Ám vigyázat: a legtöbb esetben ezeket az állatokat nem a fajtájuk igényeinek megfelelően tartják. Az alapszabály szerint a turisták és a vadállatok között minden közvetlen érintkezést kerülni kell, és a legtöbb esetben az olyan háziállatok, mint a lovak, pónik, szamarak is sokat szenvednek a turisták szórakoztatásáért: túl sokat vannak a napon, nem kapnak elég gyakran inni, nincs pihenőjük és így tovább.

Ennek a problémának a kezelésére indítottunk egy programot és építettünk itatót, árnyékolót a jordániai Petra városában dolgozó lovak számára.

 

4- Semmi állatviadal, semmi delfinárium, világos?

Aki az állatokat szereti, az nem mehet semmilyen állatos sporteseményre vagy állatviadalra. Sem a hagyományos spanyol és portugál bikaviadalokra, sem a kegyetlen kutya, medve és kakasviadalokra. A medveviadalokon általában éheztetéssel és vízmegvonással legyengített, körmeiktől megfosztott medvékre küldenek rá vadászkutyákat, és a medvének semmi esélye sincs. A delfináriumokra sajnos ugyanez igaz: a delfinek és fókák különösen intelligens, érzékeny lények és természetes szükségleteiktől különösen távol áll az, amit egy medencében kell elszenvedniük.

 

5- Állatira vigyázni az emléktárgyakkal

A legtöbb szuvenírboltban bőven akad elefántcsont-faragás, teknőspáncélból, egzotikus állatok bőréből vagy éppen korallokból készült emléktárgy. Kerüljük őket, vásárlásukkal egy kegyetlen ipart tartunk életben, és még az is lehetséges, hogy ha egy kihalástól fenyegetett állatból készült tárgyat vásárolunk, akkor a hatóságok még jogosan meg is büntethetnek.


print