VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Prémium kegyetlenségből prémium mozzarella 

2014-08-26

A Négy Mancs feltárta, hogy a bivalytejből készült mozzarella sajt előállításakor az olasz farmokon gyakran és súlyos szenvedéseknek teszik ki az állatokat: a brutális és törvénytelen módon vágják le a hím bivalyokat, a telepeken szörnyű mocsok van és ahhoz sem kapnak elég vizet az állatok, hogy inni vagy hűteni tudják magukat. 

Írd alá petíciónkat a kegyetlenség leállításáért!Bivalyborjak brutális mészárlása

A felderítési munkák két éven át zajlottak a legtöbb bivalyfarmmal bíró Campania tartományban. A hím bivalyok kínzása nem sokkal a születésük után kezdődik. De nem is tart sokáig: mivel a bivalyhúsra nincs igény, ezért ők fölösleges mellékterméknek számítanak. Többnyire gyorsan és brutálisan végeznek velük: agyonverik őket kalapáccsal, belefojtják őket az ürüléktároló medencébe vagy hagyják őket éhen veszni az anyjuk mellett. Gabriel Paun, a Négy Mancs nemzetközi kampányigazgatója felszólította a gazdákat, hogy azonnal hagyjanak fel az illegális és kegyetlen módszerekkel. 

 

A felnőtt bivalyoknak különleges körülményekre van szükségük a tejeléshez és a szaporodáshoz. A bivalyoknak vastagabb a bőre és kevesebb a verejtékmirigyük mint a szarvasmarháknak, így a testük hűtése a Campaniához hasonlóan meleg vidékeken nagyon fontos a számukra. Erre alkalmas zuhany vagy dagonya azonban a legtöbb farmon nincs. Sőt, a legtöbb farm túlzsúfolt, és zöldterülete sem volt az állatoknak. Gyakran a saját ürülékükben állva kell élniük, több állatnak voltak ellátatlan nyílt sebei, vagy volt képtelen a normális járásra a túlnőtt, kezeletlen patái miatt. Még Ivóvíz nem volt folyamatosan elérhető és majdnem mindig mocskos volt. Az elpusztult állatokat akár egy hétig is otthagyták a még elő bivalyok között, ami a nagy melegben nem csak komoly bűzt áraszt, hanem nagy fertőzésveszélyt is jelent. 

Gabriel Paun szerint: “Az olasz bivalytelepek struktúrájának és menedzsmentjének teljesen meg kell változnia ahhoz, hogy megfeleljenek az alapvető tisztasági és állatjóléti feltételeknek.”  

 

A bivalytejből készült mozzarella prémium termék 

 

A bivalytejből készült mozzarella a legtöbb európai élelmiszerboltban megtalálható: többnyire a tehéntejből készült mozzarella árának legalább kétszereséért. “A prémium termékek imidzse és ára azt sugallja, hogy az alapanyagokat adó állatok is jó körülmények között élnek. Hát ennek épp az ellenkezője áll fent" - mondta Gabrial Paun.

 

A Négy Mancs a bivalyoknak megfelelő tartási körülményeket követel 

 

A Négy Mancs olyan követeléseket dolgozott ki, amelyek összhangban állnak a bivalytartási előírásokkal és egyben jelentősen csökkentik az állatok szenvedéseit. Az állatvédők arra kérik az élelmiszerláncokat, hogy követeljék meg ők is a beszállítóiktól ezen feltételek teljesítését. 

A követelések szerint fel kell hagyni a hím bivalyborjúk brutális legyilkolásával, megfelelő állatorvosi ellátásban kell részesíteni a beteg állatokat, folyamatos tiszta ivóvizet, szabadtéri dagonyát és beltéri vízpermetes hűtést kell biztosítani a bivalyoknak. Mindenek rendszeres ellenőrzésére is szükség van. 

 

Az ügy támogatása és a fenti problémák tudatosítása érdekében petíciót indítottunk és kérjük a fogyasztókat, hogy a magasabb állatjóléti előírások betartását követeljék meg az élelmiszerláncoktól.


print