VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Segítség a kizsákmányolt jordániai lovaknak és szamaraknak

2015-04-10

1350 ló és 8000 ember

Az UNESCO-világörökség részét képező jordániai Petra városa számtalan turistát vonz, akik a város nagy részét szamár- és lóháton, vagy az általuk vontatott szekereken járják be. Ezek az állatok többnyire állatorvosi ellátás nélkül éltek és egész nap árnyék és ivóvíz nélkül dolgoztak. A Négy Mancs a helyi erőkkel közösen indított programot a sivatagban dolgozó 1350 állat és gazdáik érdekében. © PAF | FOUR PAWS | Tibor Rauch

Az állatvédők a helyi idegenforgalmi hivatallal és a jordániai Alia Hercegnő Alapítványnyal közösen dolgoznak Petra városában. „Árnyékos istállókat és itatókat építünk az állatoknak azokon a pontokon, ahol a leggyakrabban megfordulnak. Több hiányzó műszerrel szereltük fel a helyi állatorvosi klinikát, és képzéseket szerveztünk a helyi állatorvosoknak, az állatok tulajdonosainak, hogy adottak legyenek a feltételek az állatok megfelelő ellátásához“ – mondta el Robert Hengl, a Négy Mancs munkatársa. 

 

A Négy Mancs állatorvosai két helyi állatorvossal a sérült és beteg lovakat, szamarakat látták el. A legtöbb állat sérülései és gyulladásai a túlzott megerőltetés miatt alakultak ki. Számos állatot ugyan elvittek az állatorvoshoz, azonban a megfelelő műszerek vagy szaktudás hiányában rossz kezelést kaptak. A hatéves Alebayahnak, a hátsó térde van már fél éve begyulladva. Ovidiu Rosu, a Négy Mancs lószakértője és állatorvosa mintát vett a térdben felgyűlt folyadékból: „Amint megmondja a labor, hogy milyen baktériumokról van szó, tudjuk, hogy melyik antibiotikumra van szükség a gyógyulásához. Pár hét pihenésre lesz szüksége, és után újra egészséges lesz.“ Szerencsére számos helyi állattartó használja ki a felajánlott ingyenes segítséget, aminek első számú nyertesei a sokat dolgozó jordániai szamarak és lovak. © PAF | FOUR PAWS | Tibor Rauch

Az új istállók nyár elejére lesznek kész, ahol majd friss vízhez, árnyékhoz, és akár hűsítő zuhanyhoz is juthatnak a hőségben dolgozó állatok. A jövőben a Négy Mancs és az Alia Hercegnő Alapítvány rendszeresen tervezi az állatok ingyenes ellátását és a tulajdonosok képzését. Az állatoknak nyújtott segítség az embereknek is fontos: ezeknek a szamaraknak és lovaknak a munkája számos család megélhetését jelenti, egyetlen állat akár hat fő jövedelmét biztosítja. A becslések szerint Petra városában mintegy nyolcezer ember függ a szamarak és lovak munkájától. 

 

A Négy Mancs évek óta dolgozik együtt az Alia Al Hussein jordán hercegnő által 2009-ben alapított Alia Hercegnő Alapítvánnyal. Több, a kóbor állatokkal kapcsolatos program mellett Észak-Jordániában egy nagymacska-menedéket is épít együtt a két szervezet, ahol illegális vagy „csupán“ cseppet sem megfelelő körülmények közül mentett tigrisek és oroszlánok találnak rövidesen otthont természetközeli körülmények között. 


print