VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Sérült, fogyatékos állatok

2015-06-01

Bár sokak számára furcsa: a vak, süket, vagy végtaghiányos állatok jól boldogulnak és élvezik az életet

Azok az állatok, melyek az életet csak vakon vagy süketen ismerik, ugyanolyan jól boldogulnak mint egészséges társaik. Egy süket kiskutya nem tűnik fel az alomban egészséges testvérei között, mert az állatok remek megfigyelők, és egyéb készségeikkel jól ki tudják pótolni a hiányzó érzékszervüket. A nevelésük semmivel sem nehezebb, mert olyan jól olvasnak a gesztusokból és a mimikából. 


Lulunak három lába van - és kutya baja sincs
© © VIER PFOTEN | Jessi Frossard

Vak kutya - na és?


Nehezebb a helyzet, ha a fogyatékosság később keletkezik. Ilyenkor a kutyák és a macskák egyaránt félénkek, visszahúzódók, bizonytalanok lesznek, esetenként pedig agresszívek. Idővel azonban magabiztosan fognak tájékozódni: megtanulják újra, hol vannak az ajtók, a lépcsők, hol lehet enni és inni. S persze, hogy hol a kanapéjuk. 
A szabadban a gazdának már jóval több figyelmére lesz szükség. Hol vannak üvegcserepek, nagyobb tócsák, szögesdrót: ilyenkor különösen fontos a bizalom és a jó csapatmunka. 


Aki látott már háromlábú macskát fára mászni, tudja, hogy egy igazi macskát egy hiányzó láb nem sok mindenben akadályoz. A háromlábú kutyák azonban már kevésbé terhelhetőek, errők a gazda a napi séta során nem feledkezhet meg. Ha a hátsó láb hiányzik, vagy csak a működőképessége veszett el, meglepően jó megoldást jelenthet egy személyre, méretre szabott guruló tolókocsi-szerű állvány. A sérüléstől függően kell a kocsi magasságát beállítani: ha a hátső lábaknak nem tudja hasznát venni, akkor ne is érjenek le. Amennyiben csak a terhet kell levenni róluk, azért még leérhetnek: az állat így megőrzi mozgásszabadságát, izmait használja, kedélye sokkal jobb lesz, mint ha csak lassab bicegne. 


Sajnos sok, fogyatékos állatot tartó gazda kap értetlen, rosszindulatú megjegyzéseket az állatkínzásról vagy "jótanácsokat" az eutanáziáról. Aki azonban már látott kerekes kutyát boldogan a labda után szaladni-gurulni, az pontosan tudja, hogy ezek az állatok is élvezik az életet. 


print