VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Több ezer birka halt meg szállítás közben egy hajón

2015-11-06

A nemzetközi állatjóléti szervezet, a Négy Mancs derített fényt a szörnyű esetre. A Romániában hajóra tett 13 ezer birka Jordániába indult volna, de a hatóságok a hajón uralkodó állapotok miatt megtagadták a kikötést a hajótól. Két héttel később még mindig a tengeren bolyong a hajó, immár több ezer éhen és szomjan pusztult állattal a fedélzetén.© Four Paws

A jordán Földművelésügyi Minisztérium szerint 5200 döglött állat volt a hajón, mintegy 7200, még élő társukkal összezárva. A hatóságok szerint az állatok azért pusztultak el, mert nyolc napig nem kaptak enni és inni. A Négy Mancs partnerszervezeteivel, a Compassion in World Farminggal és az Eyes on Animals and Animals Australia szövetséggel további vizsgálatokat indított az eset feltárására és hivatalos eljárást kezdeményez az illetékes európai uniós szerveknél.

 

„Nagyon bizarr és rendkívül aggasztó ügy – nem csak az állatok jóléte miatt, hanem az élelmiszerbiztonság szempontjából is. Figyeljük a hajót, amely bizonyára megpróbál megszabadulni a döglött állatoktól valamelyik arab vagy afrikai országban. De ki tudja, hogy mi folyik a hajón? Vannak még élő állatok?“ – kérdezi Gabriel Paun, a Négy Mancs nemzetközi kampányosa.

 

A Négy Mancs szakértői már azelőtt jelezték a bajt, hogy a hajó elhagyta volna az Európai Uniót. A romániai Midiában, a Fekete-tengei kikötőben a berakodáskor látszott, hogy a kamionokon sok beteg és halott állat van, illetve többnek hiányzott a füléből kötelező jelölő cimke – mint ahogy ezt felvételek is bizonyítják. Rövidesen az is kiderült, hogy a hajó teherszállításra és nem élő állat szállításra van regisztrálva.

 

“Ezeket az állatokat takarmány és víz nélkül, képzett személyzet híjján küldték egy hosszú tengeri hajóútra. Ennél világosabb bizonyíték nem is lehetséges arra, hogy az élő állatok hosszú távú szállítása milyen veszélyes – és hogy az állatok eleven hosszú távú szállítását fel kell számolni. Az Európai Bizottságnak és az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE) újra kell szabályoznia a kérdést” – mondta Paun.© Four Paws

Évente mintegy 3 millió állatot szállítanak élve az Unióból ki, és több millió társuk szenved a hosszú szállítások alatt az uniós tagállamok között. Már ez is több tíz óra fölösleges szenvedést okoz birkáknak, teheneknek, sertéseknek és baromfiknak.

 

 

A Négy Mancs felszólította az Európai Bizottságot és az Állategészségügyi Világszervezetet az ügy kivizsgálására és az ügyben bűnös állattartó cég, a szállító cég és a román hatóságok szigorú megbüntetésére. 


print