VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Vadászat fogságban tartott oroszlánokra

2015-03-25

Konzervvadászat: Van, aki ketrecben tartott, lenyugtatózott oroszlánokra „vadászik“

Ausztrália a világon elsőként betiltotta az oroszlántrófeák behozatalát, ami fontos lépés az egyre fogyatkozó afrikai oroszlánok megmentése felé. A lépés  a „konzervvadászat“ visszaszorításához fontos: ez az emberhez szokott, szelíd, ketrecben vagy szűk kifutóban tartott oroszlánok lelövését jelenti. © Vier Pfoten

Évente 1000 dél-afrikai oroszlán mészárolnak le ilyen módon.

Ezeket az állatokat kifejezetten arra tenyésztik, hogy a jól fizető vendégek minden kockázat nélkül lelőhessék őket. Míg egy nőstény oroszlán a természetben kétévente szül egy alom kölyköt, ezeken a farmokon félévente kényszerítik őket a szülésre. A kölyköket napok múltán elveszik, hogy mit sem sejtő turistákkal fotóztassák őket, amibe a kölykök és az anyaállat is jó eséllyel belebetegszenek. A beteg kölyköket és a sok szülésbe legyengült anyaoroszlánokat azután akciósan árulják ki a „vadászoknak“. 
Hogy a jellemzően gyakorlatlan vadászoknak ne okozzon gondot az állat kilövése, többnyire nyugtatóval kezelik őket. A ketrecben, szűk kifutóban tartott, vagy akár leláncolt, mit sem sejtő állat lelövése azonban gyakran így sem megy elsőre, ilyenkor csak a többedik lövés vet véget a szenvedéseinek.

 

Ennek a kegyetlenkedésnek megszűntetéséhez járul hozzá egy kicsivel az Ausztrál kormány friss döntése.

2010. és 2013. között Ausztráliába 91 oroszlántrófeát vittek haza a vadászok, az Egyesült Államokba és az Európai Unióba ugyanennyi idő alatt 400, illetve 200 darabot, vagyis a két államszövetség sokkal többet tehetne a veszélyeztetett állatok megmentéséért. A fogságban tartott oroszlánok nem élveznek védettséget Dél-Afrikában, de nekik és a szabadon élő társaiknak is egy kis esélyt jelent a túlélésre az ausztrál döntés.

A nemzetközi állatjóléti szervezet, a Négy Mancs arra szólítja fel a két legnagyobb vadásztrófea importőrt, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy kövessék a jó példát.

 

A Négy Mancs Dél-Afrikában üzemelteti a „Lionsrock” nevű nagymacska-menedékét, ahol jellemzően cirkuszokból, szűkös, illegális magánketrecekből szabadított, a természetbe már nem visszailleszthető tigriseknek és oroszlánoknak biztosít természetközeli otthont életük hátralevő részére. 


print