VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Veszettség-ellenes Világnap

Bár Nyugat-Európa nagy része hosszú évek óta mentes a veszettségtől, Kelet-Európában mégis évente számos kutya és ember pusztul bele ebbe a szörnyű, és elkerülhető betegségbe. A kétes eredetű, szaporítóktól vásárolt kutyakölykök nagy része nincs veszettség ellen oltva, ami komoly veszélyt jelent mindenki számára.© FOUR PAWS | GNE

A Globális Összefogás a Veszettség Ellen 2007-ben nyilvánította szeptember 28-át a Veszettség-ellenes Világnappá, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet e vírus elleni fellépés fontosságára. Világszerte mintegy 55 ezer ember hal meg ebben a fájdalmas betegségben, és az esetek nagy részében a vírust fertőzött kutyák harapásakor vagy karmolásakor kapták el. Ha a kezelés a tünetek felbukkanásakor nem kezdődik meg azonnal, a következmények halálosak lesznek állat és ember számára egyaránt. 

 

Évente több tízezer kutyakölyköt csempésznek Kelet-Európából Nyugat-Európába, hogy többnyire az interneten keresztül értékesítsék őket. Sajnos hazánk világviszonylatban az egyik fő illegális kutyaszaporító termelőnek számít. Ezek a kölykök többnyire nem kapták meg a szükséges oltásokat, gyakran betegek, immunrendszerük gyenge és a papírjaik hamisítottak. Amennyiben az oltásaik hiányosak, reális a veszély, hogy a veszettség virusát hordozzák, vagy azt a későbbiekben könnyen elkapják. Ez nem csak a kölyök számára jelent veszélyt a későbbiekben, de az új tulajdonos és családja, környezete iránt is, hiszen nem a veszettség az egyetlen, állatról emberre átterjedő betegség. 

 © VIER PFOTEN

Birgitt Thiesmann, a Négy Mancs munkatársa elmondta: “Az illegális kutyakereskedelem nagyon nagy üzlet, maffia-szerű módszerekkel és rendszerben űzik. Óva intünk mindenkit attól, hogy valamennyire is bizonytalan eredetű kölyköt vásároljon: vagy csak nagyon jól leinformálható tenyésztőtől vegyünk kutyát, vagy ami még jobb: fogadjunk örökbe egyet egy menhelyről. A kutya vásárlásánál le legyen szempont az "akciós" ár, és azért se vegyünk kölyköt, mert megsajnáltuk.” 

 

A veszettség ellen az egyetlen hatásos védekezés az oltás, amit a kölyök 12 hetes korában kap meg, melyre három héttel rá alakul ki a valós védettség. 

A Négy Mancs évek óta dolgozik az illegális kutyaszaporítás ellen, és számos szaporítót leplezett le és kényszerített a törvény elé. 

 


A kutyavásárlás előtti fontos tudnivalókról itt lehet olvasni (angolul)

 

A kutyaszaporítók elleni kampányunk oldala:  www.stoppuppytraders.org.


print