VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Jól halad a Duna-delta vadlovaiért indult program

2014-02-26

© FOUR PAWS | Cristian Nistor

Nagyjából ezer vadló él a Duna-deltában szabadon – ami már komolyan veszélyezteti a terület növény- és állatvilágát. A Négy Mancs 2013-ben kezdte a lovak szaporodását humánus eszközökkel megfékezni, ami nem csak a környék ökológiai állapota, hanem a vadlovak jövője miatt is fontos.

Eddig ötven kancát oltottak be egy mellékhatások nélkül ható fogamzásgátló vakcinával. A fogamzásgátló a kancák meglévő vemhességét nem veszélyezteti, de megakadályozza a vemhességet a következő ivarzáskor.


© FOUR PAWS | Cristian Nistor

A Négy Mancs szakértői a vadlovakat befogásuk után lenyugtatott állapotban vizsgálják meg. Amennyiben szükséges, a fogamzásátló oltás beadása mellett állatorvosi ellátásban részesítették őket.

 

A Négy Mancs csapata 2013 októbere és 2014 januárja között összesen négy alkalom során végezte el a kezelést ezen az 50 állaton. Dr. Ovidiu Rosu, a Négy Mancs állatorvosa elmondta: „A lovaknak a lehető legkevesebb stresszt akartuk okozni – nem könnyű feladat a lovak nemét messziről meghatározni és egyúttal ügyelni arra, hogy jelenlétünkkel ne ijesszük el ezen félénk állatokat.” De a figyelem nem volt hiábavaló: nemcsak hogy 50 állat kapta meg az első oltását, némelyeknél már az emlékeztető oltásra volt szükség. Ahhoz, hogy a szer hatása megmaradjon, a peteérés előtt minden évben emlékeztető oltásra van szükség. Szerencsére ez már távolról is beadható, így a kancákat nem kell többé befogni és elaltatni.

 

A Négy Mancs csapata mintegy négyszáz bála szénával is segítette a hideg időszakban a tápanyagra különösen rászoruló állatokat. A születésszabályzási program a jó eredmények alapján tovább fog folytatódni. Az ideivel együtt számítva már 100 kanca kapott oltást. Ezek után a Négy Mancs célja, hogy a következő szezonban növelje ezt a számot és folytassa az emlékeztető oltások beadását.

 

Robert Hengl, a Négy Mancs lovakért felelős témavezetője elmondta: „Nagyon boldogok vagyunk a gyors eredmények láttán, és biztosak vagyunk abban, hogy a Duna-delta vadlovainak zavartalan életéhez nagyon nagy segítség lesz, ha ezeknek a csodálatos állatoknak a túlszaporodását sikerül megállítani.”

 © FOUR PAWS | Cristian Nistor

print