VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Fülöp-szigetek

2014-02-13

Ha állatokat mentesz, az embereknek segítesz! - A Négy Mancs mentőcsapata a Fülöp-szigeteken

A “Haiyan” tájfun nagyon súlyos pusztítást végzett a Fülöp-szigeteken. Emberek ezrei küzdöttek a túlélésért, és állatok ezrei, többnyire különféle gazdasági állatok voltak hasonló helyzetben. A Négy Mancs mentőcsapata azért ment a helyszínre, hogy segítse a házi, kóbor és gazdasági állatokat, ahol pedig szükséges, az embereket is. Elsősorban a fertőzések terjedésének megelőzésére, oltási programokra és a vízellátás biztosítására koncentráltunk. 

A Négy Mancs csapata nagyon sok gazdasági és haszonállatnak mentette meg az életét, ami a nehéz körülmények között élő családok számára létfontosságú segítséget jelent a jövőben.© VIER PFOTEN

Update - December 23-án

 

Karácsonyi állattörténetek: zsiráfokat és zebrákat látott el a Négy Mancs csapata

 

Ezen a hétvégén mentőcsapatunk állatorvosai hét sérült zsiráfot látott el a Fülöp-szigeteki vadasparkban. Dr. Amir Khalil, a katasztrófa súlytotta térségekben nagy tapasztalattal bíró állatorvos vezeti a csapat munkáját. A résztvevők szerint a kitűzött feladatokat el tudták végezni, annak ellenére, hogy a tájfunk az ország infrastuktúráját jórészt lerombolta. A zsiráfok meggyógyítása a Négy Mancs második Fülöp-szigeteki mentőakciójának részét képezte.

 

A világ legmagasabb emlősének sebeit ellátni még a legtapasztaltabb állatorvosok számára is komoly feladat. Dr. Khalil elmondta: “Nincsenek hozzászokva az orvosi kezelésekhez, ráadásul a teljes infrastuktúra el volt pusztulva. Ez különösen az altatásnál jelentett sok gondot, hiszen ha egy hat méteres, másfél tonnás elkábul, akkor az saját maga és a gondozók számára is komoly veszélyt jelent. Az oda vezető út pedig elsősorban az emberek számára veszélyes, mert ezek a zsiráfok nagyon nagyot tudnak rúgni. De megtettünk mindent a lenyugtatásukra, és nem is esett senkinek komoly baja.”

 

A park dolgozóival közösen a Négy Mancs emberei sikerrel hazatereltek több elkóborolt állatot, például az ifjú Claire-t. A karámok, bár szintén erősen megrongálódtak, alkalmasak voltak arra, hogy jóval könnyebben megvizsgáljuk az állatokat. Dr. Khalil először az általános állapotukat vizsgálta meg, majd az esetleges sebeket látta el végül a szükséges oltásokat adta be nekik.

 

“Claire nyugodt maradt a szörnyű történések ellenére, így aránylag könnyedén meg tudtam vizsgálni. Erősen stresszes állapotban volt, de nagy baja nem esett, így gyorsan csatlakozott a csoportba, ahol az anyja is várta" - mondta DR. Khalil, a Négy Mancs állatorvosa.

 

The management of the wildlife sanctuary had asked FOUR PAWS for support beforehand. Head of the park, Froilan P. Sariego: “Without the help of FOUR PAWS we would never have been able to treat the giraffes. We don’t have enough vets here, and the staff doesn’t have sufficient knowledge or training. The infrastructure has also been badly damaged or destroyed by the typhoon.”

 

A vadaspark a Calauit szigeten van, Busuanga szigettől észak-nyugatra, és a 3,700 hektáron olyan, jellemzően afrikai állatok élnek mint a zsiráf, az antilop és a vizibivaly. A 21 zsiráfból 8 sérült meg a lezuhanó fáktól, de a pusztítás azt is megnehezítette, hogy a katasztrófa után élelmet találjanak. Az első Négy Mancs expedíció több hónapnyi takarmányt vitt a zsiráfoknak, most már az orvosi ellátásukra is jutott idő.Ugyanígy számos zebrának is, akik a katasztrófa következtében légzési nehézségekkel bírkóztak.

 

De a legfontosabb a csapatunk számára a gazdasági állatok voltak - akik Fülöp-szigetek lakosságának nagy része számára a megélhetést jelentették. “Összesen mintegy hatszáz állatot részesítettünk orvosi ellátásban, huszonöt tonna takarmányt jutattunk el ötezer gazdasági állatnak, amivel háromezer családnak nyújtottunk nagy segítséget" - mondta el Dr. Khalil. A munkában a Manilai Katasztrófavédelem és Dr. Josef Müllner, Manila osztrák nagykövet volt nagy segítségünkre.


philippinen2.jpg ph3.jpg philippinen4.jpg philippinen1.jpg

UPDATE December 12-én: A Négy Mancs most készül egy újabb, második mentőexpedícióval a Fülöp-szigetekre. 

 


Egy rövid videó a Fülöp-szigeteki munkánkról:© FOUR PAWS | Mihai Vasile

Update - December 10:

A Négy Mancs mentőcsapata tovább dolgozik:

Ha állatokat mentesz, az embereknek segítesz!

 

Az elmúlt két hétben 1300 családnak segítettünk 15 tonna állateledellel, ami mintegy 3000 gazdasági állat túlélését biztosítja. Az ő megmaradásuk, tej, tojástermelésük létfontosságú a Fülöp-szigeteki családok számára. 


04122013MIV_9934_resize_resize.jpg _MIV7403_resize_resize.JPG _MIV7065_resize_resize.JPG _MIV7467_resize_resize.JPG _MIV7128_resize_resize.JPG _MIV7319_resize_resize.JPG _MIV7504_resize_resize.JPG

© FOUR PAWS l Mihai Vasile


© VIER PFOTEN | Mihai Vasile

_MIV6278_resize_resize_resize.jpg _MIV6471_resize_resize.jpg MIV_9686_resize_resize.jpg MIV_9657_resize_resize.jpg

© FOUR PAWS


© VIER PFOTEN

Ha állatokat mentesz, az embereknek segítesz! - A Négy Mancs mentőcsapata a Fülöp-szigeteken


2013 november 25-én a Négy Mancs mentőcsapata megérkezett a katasztrófa súlytotta Fülöp-szigetekre.

 

Két héttel a szörnyű tájfun után még mindig emberek ezrei küzdöttek a túlélésért. Ezeknek az embereknek a megélhetése állatok ezreinek létezésétől függ, akik tejet, tojást, húst adnak, vagy ekét, szekeret húznak az ember szolgálatában. 

 

Hétfő éjszaka érkezett meg csapatunk Manilába. A vezetője a katasztrófa sújtotta területeken való munkában már komoly tapasztalatot szerzett Dr. Amir Khalil állatorvos.

A helyzet kétségbeejtő. Számos terület a mentőcsapatok számára továbbra sem volt elérhető, emberi és állati tetemek hevertek sokfelé.

Az emberek és az állatok sorsa szorosan összefűződik, a Fülöp-szigeteken vidéki területein különösen. Az állatok nagy része: szarvasmarhák, vizibivalyok, disznók, kecskék, csirkék és kacsák többnyire kis gazdaságokban élnek, amelyek közül sokat lerombolt a tájfun. 

 

"Komoly kockázata van a fertőzések terjedésének - és ezek a fertőzések egy része az emberre is át tud terjedni" - magyarázza Dr. Amir Khalil. A Négy Mancs csapata a lehető leggyorsabban munkába áll, hogy minél több állatot mentsen meg, ezzel pedig minél több embernek nyújtson segítséget. "Terveink szerint elsőként a súlyos sérüléseket fogjuk ellátni, és a lehető legnagyobb számú állatot oltjuk be a járványok megakadályozására " mondja Dr. Khalil. "Továbbá segítünk a gazdáknak a gazdaságok vízellátásának helyreállításában, az istállók újjáépítésében és a takarmány-ellátás biztosításában."

A Négy Mancs csapata szükség esetén háziállatok, kóbor állatok és állatkerti állatok gyógyítására is felkészült. 


print