VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Születésszabályozási program indul a vadlovaknak a Duna-deltában

2014-02-13

A román hatósággal való kétéves tárgyalás után végre elkezdhetjük új projektünket, amely a Duna-delta vadlovainak helyzetét fogja javítani. Tizenöt kancát már be is oltottak állatorvosaink.


© FOUR PAWS

A Letea erdőben és környékén, a Duna-deltában mintegy 1000 vadló él. Ennyi  szabadon élő ló már valóban meg tudja zavarni a régió természetes egyensúlyát. Ezért kezdtük el születésszabályzási programunkat, mely egy humánus és tudományosan megalapozott módszeren: egy speciális, fogamzásgátló oltáson alapul.

 

A fogamzásgátlás célja, hogy helyreállítsuk és fenntartsuk a Letea természetes egyensúlyát a növények és az állatok között. Terveink szerint következő tavaszig mintegy 100 kancát fogunk beoltani - ami ha sikerül, akkor  Európa első vadállatokon végzett születésszabályzási programja lesz. A tét a vadlovak további szabad élete. 


Hogyan működik az oltás?


© FOUR PAWS l Tibor Rauch

Az oltás a lovak szaporodását a petesejt megtermékenyülésénél állítja meg. A módszernek nincs mellékhatása a kancára, de biztosítja, hogy nem esik teherbe. Az oltás hatása egy év, és a többi oltáshoz hasonlóan emlékeztető oltásokra szükség lesz a hatás fennmaradásához. További előny, hogy az oltás az altatólövedékekhez hasonlóan beadható, tehát nincs szükség a lovak befogágására.

A legelső alkalommal még szükség van a kancák altatására, amikor is állatorvos-csapatunk gyorsan megvizsgálja az állatot, vért és szövetmintát vesznek a későbbi elemzésekhez. Minden ló kap egy azonosítót a fülébe, ami az esetleges későbbi vizsgálatokat fogja nagyban megkönnyíteni. Majd megkapják az oltást.


letea_bcp_small2.jpg letea_bcp_small5.jpg letea_bcp_small3.jpg VIER_PFOTEN_2013-01-15_017.jpg

A jövőben

 Az orvosi vizsgálatok és kutatások a Bukaresti Állatorvosi Tudományos Kar és a Román Állategészségügyi-Higéniai Hatóságal közösen, a helyi tanáccsal egyetértésben történnek. Időközben csatlakozott a Kolozsvári Állategészségügyi Kar is, hogy a vadlovakkal kapcsolatos ismereteiket bővítsék.

  

Ezt a programunkat jelenleg három évesre tervezzük, amivel párhuzamosan dolgozunk egy olyan törvény elfogadtatásán, ami ezeknek a páratlan nemes állatoknak védelmet biztosít a jövőben i.s


print