VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Egykori táncoló medvék otthona Belitsa

2014-02-13

A 25 nyilvántartott bulgár táncoló medvéből 22 már megmenekült. Húsznak a Négy Mancs által 2000-ben alapított belitsai Táncoló medvék menedéke lett az új otthona. Bár a medvetáncoltatást 1998-ben betiltották, pár volt táncoló medve még mindig fogságban él, melyek remélhetőleg szintén jobb életet nyerhetnek a menedékhelyünkön.

A Négy Mancsnak további 37 olyan medvéről van tudomása, melyek magánszemélyek fogságában élnek.© FOUR PAWS International/Cher

Háttér: miként lesz egy medvéből utcai táncos? 


A fiatal bocsokat befogják, az anyjuktól elkülönítik, és "gondozóik" elképzelhetetlen fájdalmakat okozva tanítják meg őket táncolni. Forró vaslapra állítják őket, ahol a medvék, hogy a fájdalomtól szabaduljanak, egyik-másik mancsokat fel-fel kapva "táncolnak" - miközben zene szól. Ezt addig "gyakorolják" amíg szegény mackó a zene hallatára automatikusan elkedzdi kapkodni a lábát. Akkor is, ha már nem forró vasra van állítva. 

 

Ahogy a medvék megnőnek, a gazdájuk már nem tudja őket kontrolálni fájdalomokozás nélkül - ezért a nagyon érzékeny orrukba és tokájukba láncot fűznek. Így az ember már pár, közepesen erős mozdulattal is tudja írányítani a nálla sokkal erősebb, akár 350 kilós állatot is.


Még így is évente többször le kell vágni az állat karmait, hogy egy esetleges támadással ne okozzon súlyos sérülést gazdájának. Mivel a karmokban vér van, ezért minden ilyen alkalom újabb nagyon komoly szenvedést jelent szegény mackónak. Mivel többnyire kenyérrel, cukorral és pálinkával tartják a medvét, nagyon rossz körülmények között, ezért az eddigiekre többnyire súlyos betegségek is rakódnak.


print