VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Medvemenedék Prishtina

2014-02-13

Koszovóban sokáig semmiféle szabályozás nem vonatkozott a “magántulajdonban” álló medvékre, ezért köztük számos raboskodott szűk ketrecekben, főleg az út menti éttermek vendégeinek szórakoztatására. A Négy Mancs tíz évvel ezelőtt kezdte el a kormányzat figyelmét felhívni a gyalázatos helyzetre. 


A medvék magánszemélyek általi tartásának tilalma

2010 novemberében, mikor végre életbe lépett Koszovóban a medvék magánszemélyek általi tartásának tilalma, a Négy Mancs rögtön felajánlotta a kormánynak, hogy az állatok igényeire szabott helyen biztosít otthont a ketrecekből kiszabadított “éttermi medvének”. Szakértőink szerint akkor 15 medve élhetett ketrecbe zárt látványosságként az országban.

 

A tárgyalások jól mentek, a kormánnyal kötött megállapodás értelmében a Négy Mancs alapítvány jogosult lett medvéket tartani, és Pristina fővárostól ingyen kaptunk a célra egy 16 hektáros területet. 

 

A Medveház és a szabadtéri kifutók rövidesen elkészülnek. A következő hónapokban további nagy szabadtéri “vadászterületek” kialakításán fogunk dolgozni, ahol tavak és a téli álomra alkalmas barlangok várják majd a medvéket. Terveink között szerepel egy nemzetközi természetvédelmi és állatjóléti központ kialakítása is. 


We gained a great amount of knowledge from our other bear projects in Germany, Austria and Bulgaria, which we incorporated into the new BEAR SANCTUARY in Prishtina.

Kassandra megmenekülése

Bár a medvemendék még nem készült el teljesen, Kassandra megmentésével nem várhattunk tovább. Egy hegyi faluban élt egy egész pici ketrecben. A "gazdája" tulajdonképpen megfeledkezett róla, enni is alig adott neki. Medvész szakértőink kiszabadították a hat négyzetméteres börtönéből, és a Pristinai Medvemenedék egy újonann befejezett részlegében helyezték el. A kiszabadítási akcióban részt vett a helyi rendőrség, a Koszovói Nemzetközi Békefenntartók és a Koszovói Környezetvédelmi Osztály is.© FOUR PAWS | Mihai Vasile

Pár nappal a költözés után Kassandra állapota meglepően gyorsan javult. Koszovóban a tél hosszú, úgyhogy mélyen beásta magát a szalmafészkébe, hogy felkészüljön a téli álomra. Ezen a nyáron már szabadon élvezheti a szabadságát az addigra befejezett kifutójában.


Bár Kassandrának már sokkal jobb élete van, további tizennégy medvének van nagy szüksége segítségünkre. Ha befejeződik a pristinai Medvemenedék, akkor mindannyian a természetes közegükben élvezhetik a szabad mozgás örömét.


A pristinai Medvemenedék a Facebookon


print